Hlavní obsah

Rusko kritizuje ČR za dodávku munice do Gruzie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko v úterý vyslovilo znepokojení nad srpnovým rozhodnutím české vlády poskytnout Gruzii bezplatně dodávku munice. Podle Moskvy to není první případ, kdy se země NATO účastní přezbrojení Gruzie.

Článek

Česká vláda uvolnila podle serveru Pravda.ru munici na žádost gruzínské strany. Cena zásilky se má pohybovat ve výši 468 729. Kabinet ČR vše podmínil tím, že transakce musí projít licenčním procesem.

Bude-li vše úspěšné, zajistí česká firma, kterou vyberou Spojené státy, transport munice do Gruzie. USA zaplatí také náklady na převoz, konstatovala tisková agentura AP.

Vztahy Ruska a Gruzie jsou velmi napjaté. Moskva obviňuje Tbilisi, že pomáhá vyzbrojovat čečenské vzbouřence. Konflikty se vyostřily poté, co gruzínský prezident Michail Saakašvili vyslovil své přání, aby jeho země vstoupila do NATO. To Rusko rozhodně odmítá.

Tvrdá ruská odpověď

"Koncem srpna, pokud je nám známo, vláda České republiky rozhodla o bezplatné dodávce jistého množství munice Tbilisi," praví se v prohlášení ruské diplomacie.

"A není to zdaleka první případ účasti států NATO na přezbrojení Gruzie. Dodávky zbraní se přitom uskutečňují na pozadí prudkého růstu gruzínských vojenských výdajů a v podmínkách nanejvýš obtížné společensko-ekonomické situace země," praví se dále.

To vše může podle mínění ruské strany "uvést Gruzii v pokušení použít sílu proti Suchumi a Cchinvali (pozn. separatistickým regionům Abchazii a Jižní Osetii), vážně destabilizovat situaci nejen v Gruzii, ale na celém Zakavkazsku", zdůrazňuje prohlášení. "Nelze také zapomínat na možnost, že by zbraně mohly padnout do rukou mezinárodním teroristům a posléze se rozšířit po regionu - a není ani vyloučeno, že i za jeho hranice," dodává.

Stejný názor už před časem vyslovila mezinárodní organizace dohlížející nad dodržováním lidských práv ve světě Amnesty International (AI).

"Gruzínská vláda nekontroluje celé území země. Část zbraní šla v minulosti přímo na černý trh," řekl ČTK za AI Karel Dolejší. Podle něj by materiál z ČR mohl skončit například v Čečensku. Organizace už před časem upozorňovala na sporné zbrojní zakázky v Kolumbii. [celá zpráva

Levnější než likvidace

Česká vláda schválila dodávky několika tun munice Gruzii na své schůzce letos 31. srpna. Armáda chce stejný materiál dodat i Egyptu. Argumentuje tím, že darování munice je levnější než její ekologická likvidace.

Vloni vláda posvětila mimo jiné vývoz šesti tisíc tun munice do Afghánistánu. ČR zatím exportovala kolem 20 tisíc tun munice, dalších 46 tisíc tun jí zbývá ve skladech.

Reklama

Související články

USA podle DPA rozhodly o pádu Ševardnadzeho

V Gruzii prohrál stárnoucí patriarcha Eduard Ševardnadze nejen s opozičním vůdcem Michailem Saakašvilim. V zákulisí sváděly i USA a Rusko zápas o vliv v malé,...

Výběr článků

Načítám