Hlavní obsah

Česko patří v Unii k zemím s vysokým stupněm moderního otroctví, tvrdí zpráva WFF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika patří v rámci EU k zemím s vysokým stupněm moderního otroctví. Vyplývá to ze zprávy londýnské nadace Walk Free Foundation (WFF), která zveřejňuje index zotročování. Ve světě se podle ní nucená práce týká celkem 45,8 miliónu lidí, což je o 28 procent více, než se dosud předpokládalo. V ČR žije v moderním otroctví 42 600 lidí.

Foto: Reuters

Námezdní síly sklízejí manga na jihu Indie

Článek

V pěti zemích – v Indii, Číně, Pákistánu, Bangladéši a Uzbekistánu – žije 58 procent všech zotročených lidí. Prvenství v absolutních číslech sice drží Indie, kde žije v moderním otroctví 18,35 miliónu lidí, ale v poměru na počet obyvatel vede Severní Korea. V této asijské zemi je podle WFF zotročeno 4,37 procenta populace, což představuje 1,1 miliónu lidí. Po KLDR následují Uzbekistán, Kambodža, Indie a Katar.

V KLDR funguje systém pracovních táborů a ženy jsou nuceny ke sňatkům nebo musejí poskytovat sexuální služby v okolních zemích. V Uzbekistánu (3,97 procenta, 1,2 miliónu lidí) jsou lidé nuceni k práci při sklizni bavlny.

Foto: Reuters

Migrující pracovníci váží pytel mang v na trhu na jihu Indie

Zvláště pikantní je případ Kataru (1,36 procenta, 30 300 lidí), který čelí kritice, že v otrockých podmínkách pracují lidé připravující mistrovství světa ve fotbale, jež se uskuteční v roce 2022. Opakovaně se objevovaly informace, že navíc získal šampionát podvodně.

Kvůli válkám nejsou k dispozici údaje z Afghánistánu, Iráku, Libye, Somálska, Sýrie a Jemenu.

V Evropě vede Makedonie

V Evropě je na tom nejhůře Makedonie (0,64 procenta, 13 300 lidí) následovaná Tureckem, Polskem, Bosnou a Hercegovinou, Rumunskem, Řeckem a Českou republikou (0,404 procenta populace, tedy 42 600 lidí). Na Slovensku žije v moderním otroctví 0,228 procenta obyvatel (asi 12 400 osob).

Nejlepší je situace v Lucembursku, Irsku, Norsku, Dánsku, Švýcarsku, Rakousku, Švédsku a v Belgii, následují Spojené státy, Kanada, Austrálie a Nový Zéland. To jsou země, kde je míra moderního otroctví nejnižší.

Studie se zabývá problematikou moderního otroctví ve 167 zemích světa. Zkoumá úroveň zranitelnosti k zotročování či vládní politiky na potlačení otroctví.

Do moderního otroctví se podle zprávy dostávají lidé kvůli dluhům, může ale jít také o uprchlíky, oběti pašování lidí, ale také ženy donucené ke sňatku či lidi nucené k sexu pro komerční účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám