Hlavní obsah

Evropa se bude muset rozhodnout: Ty půjdeš do ČR a ty do Německa, zní z Haagu

Státy Evropské unie se budou muset v budoucnu dohodnout na přerozdělování migrantů mezi sebou. V pátek to prohlásil nizozemský premiér Mark Rutte, jehož země Unii předsedá. Před pondělním summitem EU-Turecko, který má řešit migrační krizi, také dodal, že osmadvacítka musí dokázat omezit příval přistěhovalců.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Migrační vlna neustala ani během zimních měsíců.

Článek

„Evropa (jednou) musí umět říct, ty půjdeš do Litvy, ty do Německa, ty do České republiky a tak dále,” řekl podle agentury Reuters Rutte.

„Tento nástroj přerozdělování je zatím v nedohlednu,” připustil nizozemský premiér problémy, kterým čelí původní plán na povinný systém přerozdělování migrantů mezi členskými státy. Proti tomu se staví některé státy včetně České republiky.

Rutte také v pátek řekl, že je „opatrně optimistický” v tom, že Turecko na pondělním summitu EU slíbí, že bude brát zpět imigranty, kteří nepocházejí ze Sýrie.

„Pokud to bude fungovat, vyřeší se tím 40 až 50 procent celkového přílivu přistěhovalců,” věří premiér.

Pondělní bruselský summit je považovaný za klíčový pro další unijní politiku vůči běžencům přicházejícím do Evropy.

Německo a Francie společně

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande v pátek v Paříži potvrdili společný postoj před summitem.

Odmítli jednostranná řešení jednotlivých států a naopak zdůraznili nutnost společného postoje unie. Shodli se také na tom, že je potřeba v rámci Schengenu zachovat svobodu volného pohybu. [celá zpráva]

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Nizozemský premiér Mark Rutte

Rutte už ve čtvrtek vyzval Turecko, aby omezilo počet uprchlíků mířících z jeho pobřeží do Evropy na úroveň blízkou nule.

„Musíme se vrátit zpátky na úroveň, z níž dohlédneme na nulu. Musí to být opravdu výrazně nižší úroveň než dnes. Je třeba vidět nulu, já ze současné úrovně nulu nevidím," řekl nizozemský premiér.

Vedoucí představitelé EU se nyní všemožně snaží, aby se již neopakoval chaotický příliv migrantů z loňského léta.

Tehdejší situace vedla podle Reuters schengenský prostor volného pohybu osob na pokraj kolapsu. Vyvolala také bezpečnostní obavy a stala se vodou na mlýn nacionalistům a proti přistěhovaleckým skupinám napříč Evropskou unií.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám