Hlavní obsah

Poprvé po 30 letech vyšel v Británii nový celostátní deník

Londýn

Ve Velké Británii v pondělí začal vycházet nový „politicky neutrální” deník The New Day. Společnost Trinity Mirror, která vydává rovněž levicový list Daily Mirror, rozdá první dva milióny výtisků zdarma. Od úterý bude list k dispozici dva týdny za 25 pencí a později za 50 (17 korun).

Foto: Toby Melville, Reuters

První výtisk listu The New Day si mohli čtenáři přečíst zdarma.

Článek

The New Day je podle vydavatele prvním novým celostátním deníkem v Británii za posledních 30 let. Cílovou skupinou budou podle vydavatelství lidé, kteří již papírové noviny dávno nekupují.

Od ostatních listů by se měl odlišovat nejen politickou neutralitou, ale i „optimistickým přístupem".

Prodávat by chtěla společnost Trinity Mirror denně asi 200 000 kusů. Vycházet bude pouze v papírové podobě, doprovodný zpravodajský server k němu nevznikne.

Zájem o noviny klesá

Nový titul podle šéfa vydavatelství Simona Foxe „zaplní díru na trhu".

„Více než milión lidí přestal kupovat v posledních dvou letech noviny na stáncích, my ale věříme, že velká část z nich by se mohla nechat znovu svést tím správným produktem," řekl.

Šéfredaktorka Alison Phillipsová uvedla, že chce v novém listu „pokrýt vyváženě všechny důležité události, aniž by čtenářům říkala, co si mají myslet".

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Nový celostátní deník přichází na stánky v době všeobecného poklesu prodeje tištěných novin a přechodu čtenářů ke zpravodajským serverům na internetu, uvedl web BBC. Například deník The Independent plánuje na konec března poslední vydání na papíře. Po 30 letech chce plně přejít na elektronický formát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám