Hlavní obsah

Operace Anarchista: Britové a Američané hackli izraelské drony

Tel Aviv

Britští a američtí zpravodajci v rámci tajné operace prolomili kódy izraelských vojenských dronů a skoro dvacet let tak sledovali jejich lety. Agenti tak v reálném čase viděli všechno, co zajímalo izraelské průzkumníky, tvrdí zpráva serveru The Intercept. Opírá se o informace bývalého agenta americké NSA Edwarda Snowdena.

Foto: Profimedia.cz

Dron Heron TP izraelského letectva

Článek

Operaci s krycím názvem Anarchista vedli z Kypru agenti britské tajné služby GCHQ ve spolupráci s americkou NSA.

„Přístup (k datům z dronů pozn. red.) je nezbytný proto, abychom měli přehled o izraelském vojenskému výcviku i bojových operacích, a měli tak vhled do možného budoucího vývoje v regionu,“ cituje izraelský server The Jerusalem Post z dokumentů, jež získal od whistleblowera Snowdena.

„V době krize je tento přístup klíčový a jednou z mála cest, jak podpořit operace USA a spojenců v regionu,“ konstatoval dále materiál GCHQ.

Izraelce to nepřekvapuje

Izraelští představitelé zprávu, kterou otiskly izraelské listy, nepovažují za překvapivou. Člen izraelského kabinetu Juval Steinic, který v minulosti zastával funkci ministra zpravodajských služeb, nicméně řekl, že to není žádné překvapení.

„Víme, že Američané provádějí špionáž proti všem zemím na světě i proti nám, jejich přátelům. Ale stejně nás to zklamalo, kromě jiného kvůli tomu, že my jsme neshromažďovali tajné informace o USA ani jsme neprolamovali jejich kódy po několik desetiletí," řekl Steinic.

Britské ministerstvo zahraničí k věci řeklo jen to, že informace týkající se rozvědek nekomentuje.

Hlavním cílem zmíněné špionáže sice byl Izrael, avšak špionáž se týkala také Egypta, Turecka, Íránu a Sýrie. Poprvé byl signál zachycen v roce 1998.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám