Hlavní obsah

Maďaři jsou vděční českým policistům

– Szeged • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Čeští policisté, kteří v rámci mise V4 střeží vnější výspu Schengenu na maďarsko-srbské hranici, našli za stěračem svého vozu lístek se vzkazem, který jim slovenští kolegové ovládající maďarštinu přeložili. „Byl to prostý, ale upřímný vzkaz: Děkujeme za pomoc,“ vysvětluje kapitán Marek Hruška, velitel českých policistů.

BEZ KOMENTÁŘE: Čeští policisté pomáhají s ostrahou maďarsko-srbské hraniceVideo: Ivan Vilček, Novinky

 
Článek

Hruška přiznává, že se setkal s vesměs pozitivními reakcemi místních obyvatel. „Moc nás to těší,“ dodává.

„Do poloviny září jsme tady zažívali obrovskou vlnu migrantů. Od chvíle, kdy postavili na hranicích bariéru a dohlížejí na ni policisté čtyř států, je tady klid,“ pochvaluje si Erzséber Rigóová, která bydlí na samotě v těsné blízkosti srbsko-maďarské hranice.

Na potvrzení jejích slov před domem právě projíždí terénní vůz v barvách slovenské policie. Před několika týdny ještě něco nepředstavitelného, teď je to realita.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Společná hlídka na maďarsko-srbské hranici posuzuje situaci.

„Situace před uzavřením hranice a nyní se nedá vůbec srovnat. Zátaras vyřešil mnohé, ale aby byl opravdu účinný, neobejde se bez policejních hlídek. Čeští, slovenští a polští policisté pomáhají našim, kteří to takto lépe zvládnou,“ říká Károly Ráky z obce Ásotthalom.

Na 12hodinovou službu na hranici právě vyráží smíšená visegrádská hlídka. Za českou stranu je v ní praporčík Jan Tkačík. „Jsme moc rádi za slovenské policisty. Hodně nám pomáhají i s tlumočením,“ řekl zkušený policista, který už sloužil například i v Kosovu.

Převaděči navádějí běžence přes GPS

Hlídce velí vždy maďarský policista, ten však málokdy mluví anglicky. Češi, Slováci a Poláci si rozumějí, ale komunikace s maďarským kolegou bývá často problematická.

Slovensko tak své muže vybíralo i na základě znalosti maďarštiny.

„V rámci českého kontingentu slouží v Maďarsku od 29. října padesát českých policistů,“ říká kapitán Hruška. Připouští, že převaděči bariéru téměř každou noc poškozují, avšak v naprosté většině případů jsou migranti po přechodu hranice zadrženi.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Oprava porušeného hraničního zátarasu

„Jsme na devadesáti procentech úspěšnosti,“ uvedl.

„Zaměřujeme se i na zadržení převaděčů. Ti však neztrácejí opatrnost. Často v noci prostříhají bariéru a zapíší si GPS souřadnice. Pak zmizí a skupina migrantů najde díru v plotě podle souřadnic,“ vysvětluje velitel kontingentu.

Kromě padesátky českých ho tvoří i 50 slovenských a 52 polských policistů. „Spolupráce je bezproblémová,“ shrnuje velitel slovenské jednotky Oskár Szabó.

Ve středu zadržela společná visegrádská hlídka u obce Röszke srbského převaděče a čtyři nelegální migranty. Jak v pátek uvedla agentura MTI, termokamera zaznamenala v noci pohyb na hranici a na místo okamžitě vyrazila hlídka, v níž byli maďarský, český, slovenský a polský policista. I to je důkaz fungující spolupráce.

V pondělí pak soud v Szegedu poslal tohoto srbského převaděče na čtyři a půl roku do vězení. Mluvčí prokuratury Ferenc Szanka pro agenturu MTI potvrdil, že rozsudek ještě není pravomocný, protože prokurátor požádal o zpřísnění trestu.

Společný štáb visegrádských hlídek sídlí v budově policejní školy v Szegedu. V jedné velké místnosti zde ladí noty společných hlídek zástupci čtyř států. Je zde také velitelství maďarské vojenské jednotky, která rovněž pomáhá při ostraze hranice. Maďaři si pochvalují, že jejich policisté, nasazovaní na hranicích bez ohledu na únavu už několik měsíců, se nyní mají s kým střídat.

Reklama

Výběr článků

Načítám