Hlavní obsah

USA odškodní oběti z nemocnice v Kunduzu, kterou zasáhly bomby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy americké odškodní zraněné a také příbuzné obětí bombardování, které omylem zasáhlo nemocnici Lékařů bez hranic v afghánském Kunduzu, uvedl mluvčí Pentagonu.

Foto: Reuters

Následky amerického útoku na nemocnici v afghánském Kunduzu

Článek

Během neštěstí zemřelo minulý týden v Kunduzu 22 zdravotníků a pacientů, uvedla BBC. Američané přiznali, že pochybili, když útočili na teroristické jednotky. Organizace Lékaři bez hranic je toho názoru, že jde o válečný zločin a žádá mezinárodní vyšetřování.

„Ministerstvo obrany věří, že je důležité řešit důsledky tragického incidentu v nemocnici Lékařů bez hranic,” řekl mluvčí Pentagonu. Dále budou uvolněny peníze na opravy budovy nemocnice.

Prezident Barack Obama se omluvil Lékařům bez hranic i Afgháncům. Na místě ještě probíhá pátrání po lidech, u kterých není jisté, zda byli zraněni.

Velitel amerických vojsk v Afghánistánu generál John Campbell přiznal v Senátu, že nálet na nemocnici byl omyl. Senátnímu výboru pro ozbrojené složky řekl, že o nálet na podporu pozemních jednotek požádaly afghánské síly, bylo to ale přesto americké rozhodnutí.

Generál také uvedl, že afghánská armáda není schopná zajistit bezpečnost. Obama už také odsouhlasil, že se zpomalí stahování amerických vojáků, jichž je v zemi 9800. Přeje si to i afghánský premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám