Hlavní obsah

Egypt podepsal s Francií smlouvu o koupi lodí Mistral

Egypt v sobotu podepsal s Francií smlouvu o koupi dvou francouzských vrtulníkových lodí Mistral, které mělo původně získat Rusko. S odvoláním na zdroj blízký francouzskému premiérovi, který je nyní na návštěvě Egypta, o tom informovala agentura AFP. Paříž dodávku zrušila kvůli přístupu Moskvy ke krizi na Ukrajině.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Francouzská loď Mistral

Článek

Francouzský prezident François Hollande už 23. září oznámil, že se na prodeji lodí dohodl se svým egyptským protějškem Abdal Fattáhem Sísím. Podle francouzských vládních zdrojů Káhira za lodě zaplatí 950 miliónu eur (asi 25,7 miliardy Kč).

Obě lodě, které mohou převážet vrtulníky a tanky, by francouzská strana mohla egyptskému námořnictvu dodat v březnu příštího roku. Egyptský personál ale nejdříve čeká výcvik.

Kontrakt v hodnotě asi 1,2 miliardy eur (32,5 miliardy Kč) Francie uzavřela před lety s Ruskem, ale kvůli postupu Moskvy v ukrajinské krizi dodávku lodí nejprve zmrazila a nedávno zrušila. Koncem srpna se objevily spekulace, že si lodě koupí Egypt.

Káhira se snaží posílit svou vojenskou sílu v době, kdy doma i v zahraničí čelí islámským vzbouřencům. Egypt je se Saúdskou Arábií členem mezinárodní vojenské koalice, která bojuje proti rebelům v Jemenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám