Hlavní obsah

Vymažeme je z povrchu. Turecký premiér slíbil skoncovat s kurdskou PKK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecká armáda „vyhladí“ bojovníky z Kurdské strany pracujících (PKK), kteří z Iráku útočí na turecké vojáky. Prohlásil to předseda turecké vlády Ahmet Davutoglu v reakci na nedělní střety ve východní provincii Hakkâri. Kurdští separatisté zabili nejméně 16 vojáků.

Foto: Reuters

Kurdský ozbrojenec u barikády ve městě Cizre na jihovýchodě Turecka

Článek

„Tito teroristé musí být vyhlazeni. Ať se stane cokoli, musí být vymazáni z povrchu,“ řekl Davutoglu.

Turecké letectvo intenzivně napadá pozice bojovníků PKK už několik týdnů. Na nedělní útok v Hakkâri týž den odpovědělo výsadkem speciálních sil v horách při hranici s Irákem a nálety na iráckém území.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Hakan Goktepe/Prime Ministers Press Office/Handout, Reuters

Předseda turecké vlády Ahmet Davutoglu

Střety Kurdů s bezpečnostními silami se obnovily v červenci. Tím vzala za své dohoda o klidu zbraní z roku 2013 a naplno se znovu rozhořel konflikt, který si za 30 let boje Kurdů za svá práva vyžádal více než 40 000 obětí.

Tvrdý boj PKK vyhlásil v předvolebním období také prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Využili mírový proces ke zradě. Využili ho k nahromadění zbraní,“ vysvětlil v televizi důvody, proč už dva roky stará dohoda o příměří neplatí. Erdogan doplnil, že od vypuknutí nové fáze bylo zabito 2000 bojovníků PKK.

Přeshraniční nálety pokračovaly i v noci na úterý. Armáda tvrdí, že byly zabity desítky kurdských radikálů. V úterý ráno pak při útoku na autobus na východě Turecka přišlo o život deset policistů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám