Hlavní obsah

Orbán: Zabezpečení hranic není namířeno proti Srbsku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Budapešť

Maďarsko je nuceno ochránit své hranice proti přílivu nelegálních migrantů výstavbou plotu, ale tento krok v žádném případě není namířen proti Srbsku ani proti srbskému lidu. Ve středu to prohlásil maďarský premiér Viktor Orbán na společné tiskové konferenci se svým srbským partnerem Aleksandarem Vučičem v Budapešti s tím, že se jedná o „vynucené opatření“.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán (vpravo) se svým srbským protějškem Aleksandarem Vučičem na konferenci v Budapešti

Článek

Orbán opětovně obhajoval zpřísnění kontroly na společné hranici - součástí má být výstavba 175 kilometrů dlouhého a čtyři metry vysokého plotu.

„Jedná se o dočasné uzavření hranice. Nechceme, aby to bylo navždy. Oficiální hraniční přechody budou k dispozici, ale nelegálním přechodům hranice chceme zabránit všemi prostředky. Vycházíme z toho, že kdo zvolí nelegální cestu, nemá dobrý úmysl,“ konstatoval Orbán.

Předseda maďarské vlády řekl, že jeho země se dostala do kleští, když z jihu přichází „další vlna stěhování národů“ a Západ chce vrátit do Maďarska běžence, kteří právě na maďarském území vstoupili poprvé na území Evropské unie. „Jsme pod dvojím tlakem: z jihu i ze západu,“ dodal.

Vučič připustil, že plánovaný plot není pro Srbsko příjemný. Zdůraznil, že jeho země se snaží zachytit běžence už na hranici s Makedonií. „Jen v úterý jsme na hranici s Makedonií zabránili vstupu 650 ilegálních migrantů,“ řekl.

Maďarský ministr vnitra Sándor Pintér potvrdil, že od začátku roku proniklo na území Maďarska 67 tisíc nelegálních migrantů, z nichž naprostá většina přišla ze Srbska. Budapešť a Bělehrad se proto domluvili na společných hlídkách na hranici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám