Hlavní obsah

Oslav konce války se v Polsku zúčastní dvanáct prezidentů

Právo, PM
Varšava

Oslav k 70. výročí konce druhé světové války v Polsku se 7. května zúčastní dvanáct prezidentů ze zemí střední a východní Evropy. Na poloostrov Westerplatte u Gdaňsku, kde 1. září 1939 válka vypukla německou invazí do Polska, je pozval polský prezident Bronislaw Komorowski. Informovala o tom ve čtvrtek polská televize TVN24. Jak už dříve uvedl Pražský hrad, dorazí také hlava českého státu Miloš Zeman.

Foto: Profimedia.cz

Pomník na polském Westerplatte

Článek

Na polských oslavách budou prezidenti evropských států, kteří až na Miloše Zemana kvůli napjatým vztahům s Ruskem bojkotují Den vítězství v Moskvě plánovaný na 9. května.

Podle TVN24 budou pod pomníkem na Westerplatte stát společně s Komorowským také nejvyšší představitelé ČR, SR, Maďarska, Ukrajiny, Litvy, Lotyšska, Estonska, Chorvatska, Slovinska, Bulharska a Rumunska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle neoficiálních informací není vyloučena ani přítomnost francouzského prezidenta Françoise Hollanda. Oslav na Westerplatte se pravděpodobně zúčastní jeden z členů britské královské rodiny, ale i významní hosté z dalších zemí.

Kromě ústředních oslav na Westerplatte se 7. května v Gdaňsku uskuteční také setkání historiků věnované druhé světové válce.

S návrhem zorganizovat oslavy na Westerplatte, kde válka začala, přišel začátkem února Komorowski. „Je to špatný nápad. Nevím, kdo to prezidentovi poradil,“ kritizoval tehdy polskou hlavu státu jeho předchůdce Aleksander Kwasniewski.

Reklama

Výběr článků

Načítám