Hlavní obsah

Video s vraždou japonského rukojmího je pravé, potvrdil premiér Abe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Videozáznam, který ukazuje údajné zabití jednoho ze dvou japonských rukojmích radikály z hnutí Islámský stát (IS), se zdá být pravý. Prohlásil to v neděli japonský premiér Šinzó Abe. Údajné zabití Haruny Jukawy opětovně označil za „ohavný a nepřijatelný” čin a znovu vybídl k propuštění japonského novináře, kterého radikálové nadále zadržují.

Japonský rukojmí potvrdil popravu svého spoluvězně Video: Novinky/Reuters

 
Článek

"Prozkoumali jsme pozorně tyto snímky a analýzy pokračují, nemůžeme se ale bohužel než domnívat, že ... věrohodnost (těchto snímků) je vysoká," sdělil premiér v japonské televizi.

Foto: Kyodo, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Dvaačtyřicetiletý Jukawa padl do zajetí IS loni v srpnu v Sýrii, kam se vypravil na vlastní pěst. Abe zveřejnění záběru druhého z rukojmích Kendžiho Gota, který drží v ruce fotografii mrtvého kolegy, již dříve ostře odsoudil. Zdůraznil, že Japonsko bude dál dělat vše pro to, aby rukojmí osvobodilo.

Japonští rukojmí v zajetí IS

V nejnovějších vyjádřeních Abe podle agentury Reuters podotkl, že Japonsko nemá v plánu připojit se k vojenské operaci na Blízkém východě vedené Spojenými státy.

Islámský stát dal japonské vládě tento týden ultimátum a požadoval, aby Tokio zaplatilo za své dva zajaté občany 200 miliónů dolarů (zhruba 4,9 miliardy korun). Radikálové tvrdili, že pokud výkupné nedostanou do pátku 06.50 SEČ, oba muže zabijí. Japonsko vyplacení peněz odmítlo a snažilo se navázat kontakt s únosci.

Džihádisté po vraždě jednoho z unesených mužů nyní požadují propuštění příslušnice radikálního islamistického hnutí zatčené v Jordánsku. Jde o Iráčanku, která měla v úmyslu provést sebevražedný útok. Abe se v nejnovějším sdělení k tomuto požadavku odmítl vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám