Hlavní obsah

Maďarsko získalo starořímský stříbrný poklad s pohnutou historií

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Kdo byl Seuso, nevíme. Je však po něm pojmenován římský stříbrný poklad ze 4. století, který se vrátil do Maďarska, a premiér Viktor Orbán se tím náležitě pochlubil: „Do země se vrátilo naše rodinné stříbro.“

BEZ KOMENTÁŘE: Do Maďarska se vrátil poklad ze 4. stoletíVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Sedm kusů vzácných stříbrných nádob získalo Maďarsko za 15 miliónů eur (přes 412 mil. Kč). Poklad pak zdarma vystavilo v budově parlamentu a zájem veřejnosti překonal veškerá očekávání.

„Obdivuji ta nádherná umělecká díla, důkaz zručnosti mistrů dob dávno minulých,“ neskrývala nadšení Katalin Ácsová z Budapešti. Jméno Seuso figuruje v nápisu na devítikilogramové míse o průměru 70 cm, součásti pokladu. „Ať tyto mísy slouží tobě, Seuso, a tvým potomkům,“ praví se tam.

Foto: MTI

Poklad Seuso

Seuso tak byl pravděpodobně velmi významný a zámožný člověk. Žil na panství nedaleko jezera Pelso, dnešního Balatonu.

Nálezce údajně spáchal sebevraždu

Římská říše obsadila území kolem Balatonu v roce 12 př. n. l. Podle historiků mohl Seuso ukrýt poklad při některém z pravidelných útoků germánských kmenů. V 70. letech minulého století objevil stříbrnou nádheru József Sümegh u obce Pogárdi nedaleko Balatonu.

Foto: MTI

Poklad Seuso

V roce 1980 Sümegh za záhadných okolností ve věku 24 let zemřel – podle oficiální verze spáchal sebevraždu. Poklad se ještě za socialismu záhadným způsobem, nejspíš propašováním, dostal za hranice a skončil v soukromé sbírce v Londýně. Tvořilo ho původně 14 kusů předmětů. Orbán slíbil, že získá i ostatní. Skvosty vlastní lord Northhampton, který se rozhodl část pokladu prodat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám