Hlavní obsah

Za objasnění pádu letadla nad Ukrajinou nabízí někdo neznámý 638 miliónů

Belín
Aktualizováno

Za objasnění tragédie malajsijského letu MH17, který byl pravděpodobně sestřelen nad východní Ukrajinou, nabízí neznámý klient německé detektivní kanceláře Wifka 30 miliónů dolarů (přibližně 638 miliónů korun). Tato částka je například o pět miliónů dolarů větší, než kdysi nabídly Spojené státy za informace vedoucí k dopadení Usámy bin Ládina.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Trosky letounu zříceného na Ukrajině

Článek

"Kdo 17. července sestřelil MH17? Kdo vydal rozkaz? Kdo sestřel kryje? Kdo může poskytnout podrobnosti o okolnostech, které k sestřelení vedly? Kdo se přímo na sestřelení podílel? Co se stalo s lidmi, kteří se na sestřelení podíleli? Co se stalo se zbraní, která byla použita? Kdo může jmenovat osoby, které sestřel nařídily?" formulovala Wifka na svém webu otázky.

Kancelář dále uvádí, že kdokoli poskytne potřebné důkazy, dostane odměnu 30 miliónů dolarů. "Peníze jsou bezpečně uloženy ve švýcarském Curychu. Budou vyplaceny tam, případně na jiném neutrálním místě dle informátorovy volby," dodala kancelář.

Informátor se nemusí bát

Informátor se prý nemusí obávat o svou bezpečnost, neboť mu klient kanceláře nabízí novou identitu.

"Každý se dá koupit. Je jen otázka za kolik," řekl magazínu Capital Josef Resch, který vyšetřování v rámci Wifky vede.

Na počátku září nizozemský bezpečnostní úřad OVV, který se tragédií oficiálně zabývá, v předběžné zprávě uvedl, že letadlo bylo zasaženo "množstvím vnějších objektů s vysokou energií". Za příčinu sice přímo nejmenoval protiletadlovou raketu odpálenou ze země, nicméně vyšetřování tento závěr naznačuje.

Z tragédie, kterou nepřežil nikdo z 298 lidí na palubě, se navzájem obviňují proruští separatisté a ukrajinská armáda.

Reklama

Související témata:

Související články

Měsíc po pádu boeingu: Neví se nic

Ačkoli v neděli uplynul měsíc od katastrofy malajsijského letu MH17 nad východní Ukrajinou, dosavadní vyšetřování na viníka zbytečné smrti 298 nevinných lidí...

Výběr článků

Načítám