Hlavní obsah

Povstalci sestřelili nad Luhanskou oblastí ukrajinský stíhací letoun

Povstalci sestřelili nad Luhanskou oblastí ukrajinský stíhací letoun MiG 29. Pilot se katapultoval a byl podle Kyjeva dopraven do bezpečí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Amatérské video ukazuje požáry v luhanské oblastiVideo: Reuters

 
Článek

Také 7. srpna separatisté na východě Ukrajiny sestřelili jeden MiG-29. Nejspíše použili protivzdušný raketový systém Buk. I tehdy ukrajinský pilot přežil a navíc se mu podařilo nasměrovat poškozený letoun tak, aby nespadl na obydlenou oblast.

Ve stejné době separatisté sestřelili i vrtulník Mil Mi-8. Podle Ukrajinců letěl k raněnému a let byl dokonce domluven se separatisty.

BEZ KOMENTÁŘE: Polské stíhačky MIG-29 na archivních záběrech

Od vypuknutí bojů sestřelili několik dalších vrtulníků a bitevníků Su-25. Pravděpodobně omylem mohli zavinit také zkázu malajsijského dopravního letadla, na jehož palubě zahynulo téměř 300 lidí.

Rakety létaly celou noc

Z Luhanské i sousední Doněcké oblasti ukrajinská média hlásí další těžké boje. V Doněcku v noci při ostřelování z granátometů a raketometů zahynulo nejméně deset civilistů a osm dalších bylo zraněno. Po celém městě znovu zněly exploze dělostřeleckých granátů, z jejichž odpálení se armáda a povstalci vzájemně obviňují.

Podle ukrajinského velení v noci povstalci ostřelovali raketami obec Chrjaščuvate, která leží jihovýchodně od Luhanska na strategické silnici spojující město s ruskou hranicí. Právě po ní má být dopravena humanitární pomoc, o níž Kyjev a Moskva vyjednává. Podle serveru Cenzor byla vesnice prakticky srovnaná se zemí. Údaje o obětech zatím nejsou k dispozici.

Reklama

Výběr článků

Načítám