Hlavní obsah

Ukrajina pustila po desítkách hodin ruský konvoj přes hranici

Ukrajina v noci na neděli oficiálně potvrdila dohodu o převozu ruské humanitární pomoci přes pohraniční přechod Doněck-Izvaryne. Oznámila to v Kyjevě ukrajinská vláda. Příjemcem pomoci o celkové váze 1856 tun je formálně Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Příslušný protokol potvrdil jeho zástupce v Rusku Pascal Cuttat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mezinárodní výbor Červeného kříže čeká s převzetím nákladu humanitární pomoci pro Ukrajinu na bezpečnostní zárukyVideo: Reuters

 
Článek

Z ukrajinské strany dokument podepsala ministryně sociálních věcí Ljudmyla Denisovová, která tímto aktem uznala ruský náklad za humanitární pomoc. Do sobotního večera ukrajinské úřady tento krok odmítaly udělat s odůvodněním, že z ruské strany ani od MVČK neobdržely příslušné dokumenty.

„Příjemcem humanitárního nákladu je mise MVČK. Náklad zástupci MVČK převezou na Ukrajinu přes pohraniční přechod Doněck,” praví se v dokumentu. Doněck je malá ruská pohraniční obec, na druhé straně hranice leží ukrajinský přechod Izvaryne, který je pod kontrolou východoukrajinských vzbouřenců.

Problémy zřejmě nekončí

Podle ukrajinského tisku podpisem předávacího protokolu a celním odbavením problémy nejspíš nekončí. MVČK jako podmínku převzetí nákladu požaduje bezpečnostní záruky, které by měl dostat od ukrajinské armády a od povstalců. Nic takového zástupci Červeného kříže podle dostupných informací zatím neobdrželi.

Do města Luhanska, které má být hlavním příjemcem pomoci, je to z přechodu Doněck-Izvaryne asi 60 kilometrů. Silnice prochází z velké části povstaleckým územím, až před Luhanskem je první armádní kontrolní post v obci Novosvitlivka. Samotné město, které mělo v mírových dobách téměř půl miliónu obyvatel, ovládají vzbouřenci. Oddíly ukrajinské armády operují na předměstích.

Reklama

Výběr článků

Načítám