Hlavní obsah

Posádka ISS se konečně dočkala zásob, humanoidní robot lepších nohou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nákladní loď Dragon, kterou provozuje soukromá americká společnost SpaceX, v neděli dorazila se zásobami k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Následně se podle plánu k ISS připojila, informoval americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

BEZ KOMENTÁŘE: Nákladní loď Dragon se připojila k ISSVideo: NASA

 
Článek

Tři ruští kosmonauti, dva američtí astronauti a jejich japonský velitel čekali na loď Dragon a zásoby, které veze, od poloviny března. Start nosné rakety Falcon 9 byl totiž z různých důvodů třikrát odložen. Naposledy tento týden v pondělí kvůli úniku helia, loď se na oběžnou dráhu nakonec vydala v pátek.

Foto: NASA, ČTK/AP

Spojování nákladní lodi Dragon s ISS

Loď Dragon na ISS přivezla 2300 kilogramů nákladu. Mimo jiné pomůcky nutné k uspořádání 150 vědeckých experimentů. Ty se budou týkat například výzkumu účinného pěstování rostlin ve vesmíru či fungování lidského imunitního systém v beztížném stavu, monitorování Země a také komunikace pomocí laserů.

Robonaut dostane lepší nohy

Vesmírný kamion má i "dárek" pro sedmého obyvatele stanice, humanoidního robota Robonauta 2, jehož úkolem je pomáhat posádce s jednotvárnými, ale i nebezpečnými činnostmi. Ze Země mu nyní posílají sadu vylepšených nohou, které zvýší jeho operativnost.

Dragon zůstane u ISS asi čtyři týdny, pak se s nákladem nepotřebných věcí a odpadu vrátí zpět na Zem.

Reklama

Výběr článků

Načítám