Hlavní obsah

Svět má za sebou nejteplejší listopad v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Národní oceánografický a meteorologický úřad (NOAA) zjistil, že letošní listopad byl nejteplejší za celých 134 let, kdy se globální teplota sleduje. Průměrná kombinovaná povrchová teplota moří a pevnin překonala o tři setiny stupně Celsia dosavadní rekord z roku 2004. Činila 13,68 stupně, což je o 0,78 °C nad průměrnou teplotou za celé dvacáté století.

Foto: NOAA

Mapa listopadových teplotních odchylek podle NOAA

Článek

K rekordu přispěla kombinace mimořádně vysokých teplot moří i souše. Teplota moří byla třetí nejvyšší v historii měření a souší druhá nejvyšší. Na rekordních hodnotách se především podepsala severní polokoule, kde byla historicky naměřena druhá nejvyšší teplota povrchu souší a čtvrtá vod. Na jižní polokouli byla třetí nejvyšší teplota oceánů v historii měření, ale až u pevnin až dvanáctá.

K vysokým teplotám oceánů přispíval především proud El Niño, který byl patrný ve východní a rovníkové části Pacifiku. Nadprůměrné teploty pak byly naměřeny též na většině souší, zejména v centrální Eurasii, v pobřežních částech Afriky, ve Střední Americe a v centrální části Jižní Ameriky.

Rekordy padaly na jihu Ruska, severozápadě Kazachstánu, jihu Indie a jihu Madagaskaru. Na Sibiři byly teploty pět a místy až osm stupňů nad normálem.

Ruský Rosgydromet uvedl, že listopad 2013 byl nejteplejší za celou historii měření od roku 1891. Nadprůměrné teploty však byly zaznamenány i ve Střední Evropě, Na západě Maďarska byly tři stupně nad průměrem z let 1971 až 2000 a na východě dokonce čtyři.

Severní Amerika a Austrálie měly chladno

Rekord padl, i když v Severní Americe a v Austrálii bylo chladněji než obvykle.

Výsledky tak naznačují, že pokračuje trend oteplování globálního klimatu, o němž se v posledních letech hovoří. Předchozí rekordy evidované na pevnině, v oceánech nebo zaznamenané na obou hemisférách, byly z posledních deseti až patnácti let.

Teplý listopad přispěje k tomu, že se jako mimořádně teplý zaznamená celý letošní podzim, zřejmě bude druhý nejteplejší v historii. Teplejší byl jen v roce 2005. Celkově však rok 2013 díky o něco chladnějšímu prvnímu pololetí rekord nepřekoná a zřejmě zůstane čtvrtý nejteplejší v historii. Nejteplejší byl rok 2010.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám