Hlavní obsah

Před rokem shořel na Slovensku hrad Krásna Hôrka

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Přesně před rokem zničil požár hrad Krásna Hôrka na jižním Slovensku. Po roce už má hrad provizorní střechu a v letní turistické sezóně 2014 by měl opět přivítat návštěvníky.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrad je od požáru uzavřen.

Článek

Místní obyvatelé si stěžují, že rekonstrukce hradu se zpozdila. Kompetentní pracovníci se však odvolávají na potřebu výběrového řízení při zadávání zakázky na opravu.

„Letní turistická sezóna dopadla katastrofálně. Bez hradu jsme zcela vyřízení,“ stěžuje si Ladislav, který pod hradem provozuje penzión a restauraci. „Turisté se tu sice objeví, ale když zjistí, že hrad je stále uzavřen, jedou dál,“ dodává.

Podle odhadu vyjde oprava hradu na deset miliónů eur (zhruba 254 miliónů korun).

Oheň zažehl i protirómské nálady

Požár způsobili dva romští chlapci, kteří si v křovinách pod hradem zapalovali cigaretu. Vítr oheň rychle rozfoukal směrem k hradbám a vzápětí chytla střecha vzácné historické památky.

V obci se zvedly protiromské nálady, které rozněcoval také fakt, že místní romská osada vyrostla zčásti na pozemcích místních obyvatel. Situace se snažili využít extremisté, kteří zorganizovali pochod proti Romům. Šéf extremistů Marián Kotleba se snaží získat pozemky pod romskou osadou a avizuje bourání nelegálně postavených domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám