Hlavní obsah

Česká slivovice přiotrávila několik lidí na slovenské oslavě

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček

Prvních dva potvrzené případy otravy metylalkoholem hlásí Slovensko. Lidé se přiotrávili na rodinné oslavě z domácí slivovice a dalších lihovin dovezených z České republiky. V prešovské nemocnici bylo hospitalizováno celkem osm lidí. Uvedla to mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví Zuzana Čižmáriková.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pro bolesti hlavy skončili v neděli v nemocnici nejdříve čtyři lidé a později další čtyři. Rodinné oslavy se zúčastnilo celkem 17 lidí. Policejní rozbory podle mluvčí slovenského ministerstva zdravotnictví potvrdily přítomnost metanolu v alkoholu, který pacienti pili.

Lékař Pavol Gazdič z prešovské nemocnice potvrdil, že původně bylo pacientů až deset, ale dva z nich hospitalizaci odmítli. „Hospitalizovaní pacienti jsou mimo ohrožení života,“ uvedl Gazdič. Zatím jsou známé výsledky laboratorních testů u pěti pacientů. „U dvou pacientů se otrava potvrdila, tři jsou negativní,“ uvedla Čižmáriková.

Lihoviny si podle policie prostřednictvím internetu objednal v Česku muž z Prešova. Zásilka obsahovala deset litrů alkoholu a česká policie na ni upozornila své slovenské kolegy. Ti pak hledali lidi, kteří tyto lihoviny konzumovali a kterým pak doporučila vyšetření. Zatím není jasné, zda šlo o stejný alkohol, který v ČR způsobil mnoho případů často smrtelných otrav.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám