Hlavní obsah

V Rusku se "drasticky zhoršil" stav lidských práv, zní z europarlamentu

– Štrasburk

Evropský parlament (EP) kritizoval "drastické zhoršení" stavu lidských práv v Rusku během posledních měsíců. Nové zákony údajně brání svobodě slova a shromažďování. Nedávné odsouzení členek skupiny Pussy Riot ke dvěma letům vězení označil europarlament za nepřiměřené.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Odsouzené členky skupiny Pussy Riot.

Článek

Nové právní předpisy jsou v Rusku podle prohlášení EP využívány k omezování svobody projevu a shromažďování. Odsouzení punkerek je pak v očích europoslanců výrazem "politicky motivovaného zastrašování a pronásledování opozičních aktivistů". Tuto tendenci prý EP sleduje s rostoucími obavami.

Europoslanci rovněž připomněli ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jeho veřejný slib, že bude posilovat právní stát v Rusku.

Ruští poslanci v poslední době schválili například zákon ukládající nevládním organizacím skládat účty ze zahraničního financování. Vlastnickou strukturu i případné granty jsou povinna zveřejňovat na svých webových stránkách i média. Pořádání opozičních demonstrací naráží na řadu administrativních překážek.

Pussy Riot v únoru před prezidentskými volbami zazpívaly v moskevské katedrále Krista Spasitele "punkovou modlitbu" nazvanou Bohorodičko, vyžeň Putina. Protestovaly tak proti výzvám hlavy pravoslavné církve, patriarchy Kirilla, hlasovat pro favorita voleb. Odsouzeny byly v srpnu za výtržnost motivovanou náboženskou nesnášenlivostí. Znepokojení nad rozsudkem vyjádřila i česká diplomacie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám