Hlavní obsah

Kosmonauti po roce a půl v simulátoru ukončili "život na Marsu"

Moskva
Aktualizováno

V moskevském Ústavu lékařských a biologických problémů v pátek skončil unikátní experiment zkoumající důsledky dlouhodobého pobytu ve vesmíru. Šestice kosmonautů se po 520 dnech v simulátoru Mars 500 „vrátila na Zemi“. Rusko chce s projektem pokračovat, ovšem už na oběžné dráze.

Článek

„Nálada na palubě je velice příznivá,“ oznámil těsně před závěrem experimentu náměstek šéfa projektu Mark Bělakovskij. Nejhorší ale prý bylo umělé zpomalení kontaktu se Zemí: elektronická pošta „šla“ v závěru experimentu 40 minut, jak to bude i při skutečné meziplanetární výpravě. Posádka musela i třikrát vystoupit na umělý povrch Marsu a provést tam experimenty.

„Mars už není tak daleko, jako býval dříve,“ nešetřil poté optimismem čínský kosmonaut Wang, překřtěný na Váňu.

Postrádali slunce

Budoucí expedice na Mars či jiný srovnatelně vzdálený vesmírný objekt je technicky v podstatě vyřešená, otevřenou otázkou ale zůstává lidský faktor. Skutečná výprava, očekávaná někdy po roce 2030, potrvá 400 až 700 dnů, což je pro fyzické a hlavně duševní schopnosti cestovatelů zatím neprozkoumaný úkol.

Foto: PRÁVO - ti, ČTK

„Velice postrádám rodinu a přátele, ale i úplně obyčejné věci jako vidět modrou oblohu nebo si vyjít večer zatancovat – to mám rád, ale tady nic takového dělat nemohu,“ postěžoval si jeden z účastníků, Ital kolumbijského původu Diego Urbina 438. den pobytu.

Tehdy Urbina a jeho kolegové – tři Rusové, Francouz a Číňan – překonali dosavadní rekord v délce pobytu ve vesmíru. Ten drží ruský kosmonaut Valerij Poljakov, který strávil na ruské kosmické stanici Mir 437 dnů, 17 hodin a 59 minut.

Bez žen je bezpečněji

Mezinárodní projekt s účastí Evropské kosmické agentury ESA začal klíčit už v 90. letech. První pokus na přelomu let 1999 a 2000 ukončil už po dvou týdnech skandál, když si kanadská účastnice stěžovala na obtěžování šéfa ruského týmu a na to, že další dva ruští účastníci se prý servali až do krve. Druhý experiment vydržel podle plánu 105 dní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kosmonauti po roce a půl v simulátoru ukončili "život na Marsu"Video: Reuters

Možná i proto byla „marťanská posádka“ čistě mužskou záležitostí, jako při objevitelských námořních plavbách. Podle některých expertů by se prý přítomnost ženy při dlouhodobém letu mohla stát „destabilizujícím faktorem“.

Odměnou šestici „Marťanů“ nebude jen čest a sláva, ale i honorář v přepočtu přibližně dva milióny korun. To ale až po 8. listopadu, kdy vyjdou z „karantény“ a představí se novinářům.

Vedení ruského kosmického programu mezitím oznámilo, že uvažuje o dalším pokračování experimentu Mars-500, tentokrát v podmínkách beztížného stavu na oběžné dráze.

Posádka zvládla:
pobyt v umělém prostředí;
prostředí bez slunečního světla a čerstvého vzduchu;
jedla jen zásoby;
sprchu jednou týdně;
výměnu prádla po třech dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám