Hlavní obsah

Bývalý afghánský prezident Rabbání byl zavražděn

V Afghánistánu byl v úterý zavražděn někdejší tamní prezident a předseda rady, která vedla mírové rozhovory s Tálibánem Burhánuddín Rabbání. Údajně byl zabit při bombovém útoku v jeho domě v Kábulu.

Článek

V době výbuchu měl být Rabbání ve svém domě a vyjednávat s dvěma zástupci hnutí Tálibán. Zatím není jisté, zda měli na jeho smrti podíl, ale podle některých zdrojů je pravděpodobné, že za výbuchem stál sebevražedný atentátník. O život přišli také čtyři jeho kolegové z mírové rady.

"Rabbání zahynul mučednickou smrtí," sdělil vedoucí kábulské kriminální služby Muhammad Záhir, aniž zatím poskytl bližší podrobnosti.

Rabbání vedl výbor o sedmi desítkách členů, jehož úkolem bylo usilovat o dialog s Tálibánem. Vedením skupiny jej pověřil prezident Hamíd Karzáí, který existenci rady prozradil loni v říjnu.

Jednání s Tálibánem, která zatím nepřinesla významnější pokrok, se týkala například přidělení vládních postů tálibánským vůdcům či blížícího se odchodu zahraničních sil ze země.

Rabbání byl prezidentem Afghánistánu do roku 1996, kdy se vlády prakticky nad celým územím státu zmocnil Tálibán. V roce 2001 byl tálibánský režim zase svržen s pomocí americké vojenské intervence.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám