Hlavní obsah

Italský mafián předstíral anorexii, aby uprchl před zákonem

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odsouzený italský mafián Antonio Pelle údajně užíval „hubnoucí“ drogy, aby mu výrazný úbytek váhy dopomohl k přesunu do domácího vězení ze zdravotních důvodů. Odtud byl počátkem minulého týdne kvůli špatnému zdravotnímu stavu převezen do nemocnice, z které později uprchl. Uvedla to agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Antonio Pelle při svém zatčení v roce 2008

Článek

Vysoce postaveného člena rodiny Pelle-Vottariů, jež spadá do kalábrijské mafie Ndrangheta, poslal soud v roce 2008 kvůli zapojení do organizovaného zločinu na 13 let do vězení. Z důvodu špatného zdravotního stavu spojeného s prudkým úbytkem Pelleho hmotnosti byl však v roce 2010 přesunut do domácího vězení.

Vyšetřovatelé ovšem přišli s tvrzením, že si své radikální zhubnutí zapříčinil sám užíváním speciálních „hubnoucích“ drog.

Podle žalobce Nicoly Gratteriho vedlo předávkování těmito látkami i k tomu, že musel být Pelle na počátku minulého týdne převezen do nemocnice v Locri. Ze zařízení na jihu Kalábrie se však devětačtyřicetiletému Italovi podařilo uprchnout.

Vyšetřovatelé nevědí, jak oklamal hlídky

Podle Nicoly Gratteriho zpochybňují Pelleho verzi o anorexii odposlechy, které byly pořízeny ještě během mafiánova pobytu za mřížemi. „Usuzujeme, že si Pelle obstarával hubnoucí drogy,“ řekl Gratteri s tím, že mu k nim mohl dopomáhat i někdo „zevnitř“ věznice.

Vyšetřovatelé se mezitím pokoušejí rozluštit, jakým způsobem se Pellemu podařilo obelstít policejní hlídky a uniknout z nemocnice.

Pelle je podezřelý, že sehrál hlavní roli v dlouhodobém sporu mezi Pelle-Votariovými a znepřáteleným klanem Nirta-Strangiových, v němž za poslední dvě dekády zemřelo více než tucet lidí. Tomuto sporu se přikládá například incident z roku 2007, při kterém bylo v německém Duisburgu zastřeleno šest lidí.

Ndrangheta, která je méně známá než sicilská Cosa Nostra nebo neapolská Camorra, v minulých letech rozšířila své kriminální praktiky, jako je obchodování s drogami a vydírání, za italské hranice do Německa, Austrálie a Kanady.

Reklama

Výběr článků

Načítám