Hlavní obsah

Británie má nového premiéra - konzervativce Davida Camerona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Gordon Brown v úterý večer rezignoval na post premiéra a podal demisi do rukou královny. Předseda konzervativců David Cameron poté přijal z rukou Alžběty II. pověření sestavit vládu a stal se tak dalším ministerským předsedou, uvedla televize SkyNews. Se svými 43 lety věku je nejmladším britským premiérem od roku 1812.

Článek

Když Brown oznámil demisi, popřál hodně úspěchů svému nástupci, aby dělal správná rozhodnutí. Uvedl, že svou práci miluje, ale ne kvůli osobnímu uspokojení, ale protože miluje svou zemi. Před novináři prohlásil, že jako svého nástupce královně doporučí šéfa konzervativců Davida Camerona. Hned poté odjel ze sídla premiérů v Downing Street 10 do Buckinghamského paláce složit funkci do rukou královny. Ta pak jmenovala novým premiérem Davida Camerona, který funkci přijal.

Gordon Brown současně potvrdil, že odchází z postu předsedy labouristů, kde ho nahradí Harriett Harmanová. Jeho plán na utvoření vlády labouristů s liberálními demokraty a dalšími stranami odmítli labourističtí poslanci i ministři s tím, že raději půjdou do opozice. "Dohoda s Cleggem nebyla průchodná," uvedl jeden z přátel premiéra. Pokud plán by vyšel, zůstal by Brown u moci do léta.

Ranní jednání labouristů s vyjednávacím týmem liberálních demokratů trvalo necelé dvě hodiny. Clegg se pak vrátil k jednáním s konzervativci. Očekává se brzká dohoda, poslanci toryů se mají sejít v osm večer místního času. Vyjednavač liberálních demokratů Vince Cable řekl: "Jsme velmi, velmi blízko uzavření dohody."

Liberální demokraté ustoupili toryům a už nepožadují amnestii pro ilegální imigranty, sdělila SkyNews.

Kvůli tomu, že Clegg jednal s oběma stranami, byl označen za nevěstku.

Předseda konzervativců David Cameron uvedl, že už je čas "učinit rozhodnutí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám