Hlavní obsah

Britové varují před stavbou brdského radaru

– Londýn

Poslanci ze zahračničního výboru britského parlamentu v neděli varovali před plánem výstavby amerického protiraketového štítu ve střední Evropě, pokud by vznikl proti vůli Ruska. Štít by mohl poškodit zájmy NATO a nemusí znamenat větší bezpečnost Evropy. Informaci přinesla agentura Reuters.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Radar v Nepolisích u Chlumce nad Cidlinou funguje už léta.

Článek

"Nejsme přesvědčeni o tom, že obrana proti balistickým střelám v České republice a v Polsku, kterou plánují Spojené státy, představuje v nyní zamýšlené podobě a za současných okolností čistý zisk pro evropskou bezpečnost," stojí v prohlášení poslanců. Dodali také, že plánovaná výstavba štítu by mohla vážně ohrozit zájmy Severoatlantské aliance.

USA od počátku sice tvrdí, že protiraketový deštník není namířen proti Rusku, že má sloužit jako ochrana proti raketové hrozbě ze strany Íránu či Severní Koreje, Moskva se nicméně proti výstavbě ostře brání.

Krátce poté, co Mahmúd Ahmáídínežád zvítězil v sobotních prezidentských volbách v Íránu, vydal prohlášení, podle něhož je debata o změně íránského jaderného programu minulostí a země v něm bude nadále pokračovat. [celá zpráva]

Výstavba nemá zelenou

Podle výboru britských poslanců by měla být možná stavba štítu společným dílem NATO, USA a Ruska. K tomu navíc kritizovali britskou vládu, že umožnila Spojeným států využít dvě britské letadlové základny v Menwith HIll a Fylingdakes jako součást protiraketového štítu.

Plán výstavby protiraketového deštníku, jehož součástí mají být raketová sila v Polsku a radar v českých Brdech, během svého mandátu prosazoval bývalý americký prezident George Bush. Podle jeho nástupce Baracka Obamy celý plán vyžaduje ještě pečlivé prozkoumání. Stále tak nebylo řečeno poslední slovo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám