Hlavní obsah

Za nesprávné použití slovenštiny má hrozit pokuta až 5000 eur

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Za nesprávné používání slovenštiny by měla od srpna 2009 hrozit pokuta od 100 do 5000 eur. Slovenská vláda ve středu schválila nový jazykový zákon, který ještě musí odhlasovat parlament.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Slováci si budou svůj rodný jazyk hlídat. Ilustrační foto

Článek

Pokuty za nespisovnou slovenštinu hrozily i v minulosti, ale před deseti lety byly sankce zrušeny. Ochránci čisté slovenštiny budu nyní opět hlídat používání jazyka například na úřadech, v televizi, na billboardech nebo v obecních rozhlasech.

Ministr kultury Marek Maďarič tvrdí, že pokuty jsou nutností, protože zákon o státním jazyce se nedodržuje. Pokuta bude prý hrozit až po dvou napomenutích. “Dotyčný bude dvakrát písemně osloven, aby nedostatek odstranil. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta,” uvedl Maďarič.

Češi mohou používat češtinu

Na slovenských úřadech bude možné i nadále používat češtinu, která je na Slovensku považována za všeobecně srozumitelný jazyk. Úřady budou nadále akceptovat i dokumenty vydané v češtině.

Některé soukromé rozhlasové stanice údajně uvažují, že budou vysílat v češtině, aby jim nehrozily pokuty za nesprávné používání slovenštiny. Tuto informaci však zatím žádné rádio oficiálně nepotvrdilo.

Maďarština až po slovenštině

Ministr kultury přiznal, že hlavním cílem zákona je, aby Slováci žijící na jihu Slovenska mohli číst oznámení a nápisy ve slovenštině. Ministerstvo údajně zaznamenalo stížnosti Slováků z jižního Slovenska, kde žije početná maďarská menšina, že některá oznámení v obecním rozhlase jsou hlášena jen v maďarštině. Od srpna bude za to hrozit pokuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám