Hlavní obsah

Násilí v Keni by mohla ukončit vláda národní jednoty

Aktualizováno

Keňský prezident Mwai Kibaki dnes vyjádřil ochotu vytvořit vládu národní jednoty a ukončit tak politické zmatky a nepokoje, které v zemi vypukly po vyhlášení výsledků prezidentských voleb. V nich podle volební komise zvítězil Kibaki, ale opozice ho obvinila ze zfalšování hlasování, v němž prý podle ní vyhrál jeho hlavní protivník Raila Odinga.

Článek

"Prezident uvedl, že je připraven sestavit vládu národní jednoty, která by nejen sjednotila Keňany, ale pomohla také v procesu usmíření," uvádí prohlášení, které zveřejnila prezidentská tisková služba.

"Prezident uvedl, že je připraven sestavit vládu národní jednoty, která by nejen sjednotila Keňany, ale pomohla také v procesu usmíření," uvádí prohlášení, které zveřejnila prezidentská tisková služba.

Prohlášení bylo vydáno poté, co se Kibaki sešel s tajemnicí americké ministryně zahraničí pro Afriku Jendayi Frazerovou, která předtím vedla jednání také s Odingou.

Poražený kandidát opozice Raila Odinga foto: Reuters/Thomas Mukoya

Frazerová Kibakimu doporučila, aby oslovil opozici, zastavil násilí a všechny strany, jichž se současná situace týká, vedl k dialogu coby východisku, uvádí prohlášení.

V zemi jsou stovky mrtvých

Poté, co keňská ústřední volební komise vyhlásila po volbách vítězem dosavadního prezidenta Mwaiho Kibakiho, vypukly v zemi nepokoje, které si vyžádaly nejméně 360 mrtvých a na 100 000 lidí přiměly opustit jejich domovy.

Přesný počet mrtvých v důsledku nepokojů, které propukly po oznámení znovuzvolení prezidenta Mwaie Kibakiho, zatím nelze zjistit.

Vývoj v Keni a okolnosti voleb vyvolaly mezinárodní kritiku. Mnoho zahraničních politiků vyzývá keňské představitele, aby začali s opozicí jednat a aby zastavili násilí.

Podle oficiálních výsledků zvítězil těsně v prezidentských volbách dosavadní prezident Mwai Kibaki, ale opoziční kandidát Raila Odinga trvá na tom, že hlasování bylo zfalšováno až o 300 tisíc hlasů. Kibakiho tábor z podvodů naopak viní opozici. Oficiální výsledky voleb byly vyhlášeny až v neděli odpoledne a Kibaki o několik hodin později složil přísahu.

K Keni žije kolem 40 kmenů či etnických skupin
Asi 36 miliónů obyvatel Keni je rozděleno přibližně do 40 kmenů či etnických skupin, jejichž příslušníci sdílejí podobné kulturní tradice, ale i zhruba stejné ekonomické postavení a stejný jazyk.
K nejpočetnějším skupinám patří Kikujové (22 procent), Luhjové (14 procent), Luové (13 procent), Kalendžinové (12 procent) a Kambové (11 procent).
Dosavadní keňský prezident Mwai Kibaki, jehož zvolení ve volbách 27. prosince 2007 vyvolalo v zemi vlnu násilí, patří k nejpočetnějšímu a nejbohatšímu kmeni Kikujů, jehož příslušníci žijí převážně v centrální části země.
Opoziční kandidát Raila Odinga patří k Luům, kteří pocházejí hlavně ze západní části země v oblasti Viktoriina jezera u hranic s Ugandou. Odinga si vytvořil image kandidáta chudých vrstev a své bašty má také v chudinských čtvrtích metropole Nairobi.
Od vyhlášení nezávislosti Keni v roce 1963 keňští politikové často zabírali a přerozdělovali půdu mezi členy svých kmenů či mezi své stoupence, což se neobešlo bez krvavých násilností. Při dosud nejhorších útocích, které se většinou odehrávají souběžně s volbami, bylo v letech 1992-93 zabito 1500 lidí a dalších 300 000 bylo nuceno opustit své domovy. V roce 1998 si kmenové nepokoje vyžádaly asi 200 obětí.
V neklidné Africe se ale Keňa jinak těší pověsti klidné země a nemalá část jejích zisků plyne z turistického ruchu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Keni upálili v kostele padesát lidí

Násilí v Keni po čtvrtečních prezidentských volbách eskaluje. Vyžádalo si životy nejméně 300 lidí. V úterý vzal ve městě Eldoret na západě země rozvášněný...

Výběr článků

Načítám