Hlavní obsah

Přes 200 tisíc amerických školáků je každoročně fyzicky trestáno

Novinky, Jan Zelený, Scio, The New York Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Více než 200 tisíc amerických školáků je každoročně fyzicky trestáno svým učitelem, navíc zcela legálně. Ve dvaceti amerických státech jsou totiž tělesné tresty na půdě školy povoleny. Lidskoprávní organizace však upozorňují, že fyzickým trestům ve školách jsou vystaveny i hendikepované děti, například autisté, což ohrožuje jejich psychický vývoj.

Článek

Jednotlivé státy v USA se k tělesným trestům ve školách stavějí různě. Ještě v 70. letech měli učitelé zakázáno děti trestat pouze ve dvou amerických státech. V současné době jsou tresty povoleny ve 20 státech, zejména v jižní části země. Dále existují také státy, jako například Louisiana, kde tělesné tresty nejsou povoleny na celostátní úrovni, avšak některé okrsky na jeho území mají udělenu výjimku.

Statistiky o tělesných trestech školáků zveřejnily americké lidskoprávní organizace Human Rights Watch a American Civil Liberties Union. Představitelé těchto organizací apelují na federální zákonodárce, aby co nejdříve uzákonili zákaz fyzických trestů ve školách na celonárodní úrovni. Ještě vyšší prioritu přikládají zákazu trestů na zdravotně postižených dětech.

Zhoršuje se disciplína, brání se učitelé

Největší procento dětí se ve škole setká s tělesným trestem na vlastní kůži ve státě Mississippi. Podle statistik zde učitelé každoročně trestají vlastní rukou, rákoskou či jiným předmětem 7,5 % dětí a dokonce přes 9 % dětí, které žijí se zdravotním hendikepem. Kritici tělesných trestů namítají, že pohlavky či rány rákoskou působí dětem nejen krátkodobou bolest, ale často i dlouho hojící se poranění či psychické trauma.

Obhájci fyzických trestů oproti tomu poukazují na stále se horšící disciplínu ve třídách, jíž v některých případech učitelé nemohou čelit jinak, než tělesnými tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám