Hlavní obsah

Alžběta II. jako první britský monarcha navštívila české země před 15 lety

Novinky, Tereza Kušová

Britská královna Alžběta II. přicestovala do České republiky 27. března 1996 se svým manželem princem Filipem, vévodou z Edinburghu. Byla to první návštěva britského monarchy do zemí koruny české. První den návštěvy si královna v pozdních odpoledních hodinách prohlédla Karlův most, druhý den navštívila Brno a promluvila z radnice k občanům a třetí a poslední den návštěvy Alžběta II. zhlédla bití Staroměstského orloje.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. jede na otevření parlamentu v roce 2000

Článek

Návštěva britské královny po střední Evropě začala už 25. března 1996 ve Varšavě v Polsku, kde uctila památku obětí nacismu položením věnce na varšavském náměstí, odkud byly tisíce Židů transportovány do koncentračního tábora Treblinka. Návštěva královny v České republice byla výrazem oživení styků mezi oběma zeměmi po listopadu 1989.

Bývalý prezident Václav Havel byl první hlavou našeho státu, která vykonala oficiální návštěvu ve Velké Británii už v roce 1990. Havel také připomněl, že české země neměly nikdy v historii konflikt s Británií nebo Anglií, naopak obě země stály bok po boku v obou světových válkách.

Hlavy zemí se navzájem ošerpovaly

Britský královský pár přicestoval do Prahy 27. března 1996 na pozvání prezidenta Václava Havla. Přiletěl z Varšavy menším letadlem BAE 146 pro 17 osob, kterým také královna následující den letěla ještě do Brna. K dispozici měla britská královna Alžběta II. se svým manželem Filipem mimo jiné dva automobily značky Rolls-Royce, jedno modré a druhé červené barvy.

Bezpečnost královského páru byla zajištěna jak královskou osobní ochrankou, tak Hradní stráží a Policií České republiky. Opatření na ochranu britské návštěvy se chystala už od počátku roku. Po sériích vražedných atentátů IRA v Londýně byla opatření na bezpečnost ještě posílena. Královnu na jejích cestách doprovází ještě 50 britských novinářů. Alžběta II. byla se svým manželem ubytována v Lichtenštejnském paláci. Ostatní členové doprovodu, asi 30 lidí, se nastěhovali do hotelu Intercontinental.

Dary prezidenta České republiky Havla a primátora Prahy J. Koukala se vyráběly ve sklárně J. Rückla v Nižboru na Berounsku. Prezident si vybral vázu, kterou v roce 1929 navrhla prof. L. Smrčková a vyrobila nižborská sklárna. Váza je kopií té, jež je v Umělecko-průmyslovém muzeu v Praze, stejná váza byla věnována roku 1945 československou vládou velícímu důstojníkovi americké armády za osvobození Plzně. Od té doby byla replika vázy vyrobena jen jednou, a to k příležitosti inaugurace Václava Havla v roce 1993.

První kroky Alžběty II. vedly na Hrad, kde se za zvuků britské a české hymny přivítala s Václavem Havlem. Britská královna obdržela Řád bílého lva první třídy s Řádovým řetězem za rozvoj česko-britských přátelských vztahů. Havel byl zase dekorován britským vyznamenáním velkokříže Řádu Lázně. Prezident s královnou si také předali státní i soukromé dary. Princ Filip obdržel brokovnici, protože je vášnivým lovcem, a královna již zmíněnou unikátní vázu. Václav Havel dostal darem knihu ze 17. století, pojednávající o katedrále sv. Pavla v Londýně, jde o první vydání této knihy.

Obdivování českých míst

Po 17. hodině se šla Alžběta II. spolu s princem Filipem projít po Karlově mostě. Poté se na pražském hradě konala státní večeře na královninu počest, které se zúčastnili i příslušníci českého protinacistického odboje v Londýně. Servírovala kuchyně hotelu Hoffmeister, a to pečené kuře s kořeněnou nádivkou a také svíčkovou na smetaně. Celkem se večeře zúčastnilo na 270 hostů.

V druhý den návštěvy, 28. března 1996 se britská královna setkala s českým premiérem Václavem Klausem a předsedou Poslanecké sněmovny Milanem Uhdem. Poté odletěla do Brna, kde na Alžbětu II. čekaly tisíce lidí, vítaly jí na náměstí Svobody britskými vlaječkami. Na Nové radnici na královnu čekal další dar, unikátní sada granátových šperků. Spolu s prezidentem Havlem zdravila Alžběta II. Brňany shromážděné na Dominikánském náměstí pod Novou radnicí.

Princ Filip měl na tento den vlastní program. V limuzíně Rolls-Royce byl dovezen do Kutné Hory a poté na prohlídku koníren v Kladrubech. Sem byl vévoda z Edinburghu pozván majitelem koníren Norbertem Zálišem, se kterým se princ zná už osmnáct let. Byla mu předvedena i tři stáda klisen s hříbaty. Přivezen byl na nádvoří šestispřežím starokladrubských běloušů.

Večer druhého dne návštěvy zakončil královský pár společně s prezidentem republiky v pražském Rudolfinu na galakoncertu české a anglické barokní hudby v podání britského sboru The King’s Consort a The Choir of New College Oxford. Zároveň Alžběta II. předala českému dirigentovi Liboru Peškovi, řediteli Královské filharmonie v Liverpoolu, Řád čestného rytířství za služby umění a jeho příspěvek k umělecké výměně mezi Českou republikou a Velkou Británií.

Poprvé a naposledy v ČR

Na programu posledního dne návštěvy České republiky si královna prohlédla Britskou radu v Praze na Národní třídě, prošla si Staroměstské náměstí a na radnici obdržela dar z rukou primátora Jana Koukala. Na Staroměstské radnici se podepsala do Zlaté knihy města Prahy a převzala symbolický klíč od městských bran.

Princ Filip měl opět odlišný program. Zúčastnil se pietního ceremoniálu u pomníku padlých československých letců britského Královského letectva v Dejvicích a exkurze v Pražských pivovarech. Poté se už přidal ke své choti na Staroměstském náměstí, aby společně zhlédli jednu z nejoblíbenějších atrakcí Prahy, odbíjení Staroměstského orloje.

Královští manželé poté spolu dojeli do Betlémské kaple, kde se uskutečnilo setkání se zástupci britské komunity v ČR. Po soukromém obědě na britském velvyslanectví se královský pár přesunul na Pražský hrad. Po jeho prohlídce následovalo oficiální rozloučení s prezidentem Václavem Havlem, které proběhlo v 16 hodin na nádvoří Pražského hradu.

Zajímavosti 27. března

Svátek: Dita

Významné události:

1357 za účasti krále a císaře Karla IV. byl slavnostně otevřen hrad Karlštejn.

1871 první mezinárodní utkání v rugby, Anglie se Skotskem.

1998 viagra byla schválena jako lék na mužskou impotenci.

Významná narození:

1849 František Adolf Šubert, český dramatik, bývalý ředitel Národního divadla v Praze (hry: Probuzenci, Praktikus, Bech, Petr Vok z Rožmberka).

1863 Henry Royce, britský průkopník automobilismu, zakladatel společnosti Rolls-Royce.

1871 Heinrich Mann, německý spisovatel (Profesor Neřád, Poddaný, Lidice).

1940 Radim Uzel, český lékař – sexuolog, ředitel Společnosti pro plánování rodiny a sexuální výchovu.

1950 Tony Banks, anglický hudebník skupiny Genesis.

1963 Quentin Tarantino, americký režisér, scénárista a producent (Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Kill Bill, Jackie Brown, Auto zabiják, Hanebný pancharti).

1969 Keith Flint, anglický hudebník skupiny The Prodigy.

1970 Mariah Careyová, americká popová zpěvačka, má celkem 18 skladeb na prvním místě hitparád USA Billboard Hot 100.

1971 David Coulthard, bývalý skotský automobilový závodník, jezdil i Fromuli 1.

Poté královna Alžběta II. a princ Filip odjeli na ruzyňské letiště a odletěli do Londýna. K další oficiální návštěvě Jejího Veličenstva Alžběty II. v ČR nedošlo a s největší pravděpodobností již nedojde. Královna navštěvuje každou zemi pouze jednou.

Reklama

Výběr článků

Načítám