Hlavní obsah

Ostravští studenti vyvinuli unikátní polštář pro cestování

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Pozvednout kvalitu cestování v českém vlaku na úroveň západní Evropy se snaží studenti třetího ročníku gymnázia v Ostravě-Hrabůvce. Založili si proto ve škole studentskou firmu a vyvinuli ergonomický polštář z paměťové pěny pro pohodlnou jízdu vlakem.

Foto: archiv ChillUp

Ostravští studenti si založili firmu a slaví úspěchy se svým ergonomickým polštářem z paměťové pěny.

Článek

„Studentská firma ChillUp vznikla vloni v říjnu v rámci nepovinně volitelného předmětu aplikovaná ekonomie, který se u nás na gymnáziu vyučuje ve třetím ročníku pod záštitou organizace JA Czech. Společnost funguje právně jako zapsaný spolek, máme tudíž vlastní IČ, stanovy, valnou hromadu a také představenstvo,“ popisoval Právu Tomáš Vojkůvka, který patří k 20 studentům, kteří firmu tvoří. On sám je na pozici marketingového ředitele.

„Máme ale i prezidenta společnosti a top management. Naším cílem je pozvednout kvalitu nejen českého cestování vlakem na úroveň západoevropské špičky, kde je kvalitní podložka hlavy naprostou samozřejmostí. Proto jsme vyvinuli HeadPad – ergonomický polštář z paměťové pěny,“ líčil dále Vojkůvka.

Polštář se přizpůsobí krční páteři

Podle studentů má jejich polštář unikátní vlastnosti a dokonale se přizpůsobí tvaru krční páteře. Potah je vyroben z polyesteru, je snímatelný, otíratelný, odolný proti poškození a dá se snadno vyprat.

„Svým tvarem je unikátní na celém evropském trhu. Před samotnou výrobou prototypu jsme použití a tvar polštáře konzultovali s inženýrem přední české firmy na výrobu vlakových souprav Škoda Vagonka a také s automobilovými vývojáři značky Hyundai. Tito lidé nám pomohli se správným tvarováním polštáře, abychom zaručili co největší pohodlí,“ upozornil nadějný student.

Chtějí vyvinout i polštář pro leteckou dopravu

Pro dosažení nejlepšího technického řešení produktu ostravská studentská firma hledala toho nejvhodnějšího dodavatele.

„Bohužel na tuzemském a evropském trhu jsme nenašli optimální řešení. Proto jsme začali hledat v celosvětovém měřítku. Pomocí serveru Alibaba.com se nám podařilo najít velkou společnost zabývající se výrobou měkčených materiálů v čínském městě Šen-čen. S touto firmou jsme navázali spolupráci na dlouhodobé úrovni,“ řekl Vojkůvka.

V současnosti se ostravští studenti připravují na evropská finále studentských firem v Madridu a Lucernu, protože zvítězili v České republice. Jednají ale také se společností Leo Express o zavedení svých polštářků do jejich vlaků a do plánovaných autobusů. Navíc vyvinuli polštář i pro automobilový průmysl.

„Plánujeme do tří let vstoupit na trh s vlastní e-shopovou platformou a do pěti let vyvinout polštář i pro leteckou dopravu,“ netají velké plány zástupce studentské firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám