Hlavní obsah

Pro předškoláky existuje sto dětských skupin se 1455 místy

Praha

Ministerstvo práce eviduje sto dětských skupin pro předškolní děti. Celkem je v nich 1455 míst. Zákon o dětských skupinách platí od listopadu 2014, upravuje novou službu hlídání dětí. V Česku je nedostatek školek.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

Dětská skupina, kterou může založit firma pro své zaměstnance, škola, úřady, nezisková organizace, radnice či církev, se postará o dítě od jednoho roku až do nástupu do školy. Může v ní být maximálně 24 chlapců a děvčat.

Na jednu vychovatelku připadá nejvýš šest dětí. Seznam evidovaných skupin i návod na zřízení naleznete zde.

Mírnější požadavky než u školek

Provozovatel musí mít plán výchovy a péče, rovněž musí zajistit vhodné prostory a personál. Požadavky jsou ale mírnější než u školek. Provozovatel určuje také výši úhrady nákladů za péči o dítě, s rodiči uzavírá smlouvu. Rodiče i zřizovatelé mohou mít daňové zvýhodnění.

Ministerstvo práce již dříve odhadlo náklady na zřízení skupiny zhruba na půl miliónu korun, s podobnou částkou počítalo i na roční provoz.

Marksová zákon prosazovala navzdory postoji ČSSD

Zákon o dětských skupinách poslanci prosadili přes veto prezidenta Miloše Zemana. Zásluhu na přijetí normy si pak připisovaly opoziční i vládní strany. ODS poukazovala na to, že novou službu navrhl jako první před lety ještě jako její ministr práce Petr Nečas. TOP 09 uváděla, že vládě návrh předložila v roce 2013 její tehdejší ministryně práce Ludmila Müllerová.

ČSSD jako opoziční strana záměr zřídit dětské skupiny původně kritizovala a odmítala, její ministryně práce Michaela Marksová se za něj ale postavila a usilovně ho prosazovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám