Hlavní obsah

Unikátní letadlo se schovanou vrtulí představili v Plané

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na letišti v Plané u Českých Budějovic v pondělí poprvé vzlétlo unikátní letadlo UL-39 Albi. Jedná se o ultralehký letoun o váze 320 kilogramů s vlastnostmi proudového letadla, který by mohl sloužit i na trénink armádních pilotů stíhaček.

BEZ KOMENTÁŘE: Letoun UL-39 Albi by mohl sloužit jako výcvikové letadlo v armáděVideo: Pavel Orholz, Právo

 
Článek

Na jeho vývoji se během let podíleli akademičtí pracovníci i více než sto studentů Fakulty strojní ČVUT v Praze.

„Projekt je starý zhruba 17 let. Asi 130 studentů si na toto téma udělalo diplomové práce. Velmi složité bylo přesvědčit investory, že to má smysl. Nakonec se nám podařilo získat i podporu od ministerstva školství a realizace projektu byla v rámci projektu ministerstva průmyslu a obchodu,“ vysvětlil Právu Robert Theiner, vedoucí Ústavu letadlové techniky FS ČVUT.

Škola na vývoji spolupracovala se společnostmi LA Composite a Jihlavan Airplanes. Výsledkem projektu je ultralehký letoun nové generace poskytující potenciál pro dosažení vyšších výkonů, vyšší bezpečnosti provozu a udržitelného rozvoje v oblasti sportovního a turistického letectví. Další uplatnění může mít tento stroj s dmychadlovým pohonem i ve vojenském letectvu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Letadlo UL-39

„Ztížená identifikace UL-39 Albi spočívá v tom, že vrtule je schovaná uvnitř letounu, a tak nemůže radar zachytit její odraz ani tepelnou stopu,“ upozornil Theiner.

Pro sportovní piloty může letoun být i určitou raritou. „Je zajímavý pro lidi, kteří chtějí něco zvláštního. V automobilovém průmyslu bych to přirovnal například k Ferrari,“ je přesvědčený Roman Jabůrek, jednatel společnosti Jihlavan Airplanes.

Mluvčí Fakulty strojní ČVUT v Praze Marta Špačková konstatovala, že projekt je teprve v začátcích a jedná se zatím o první lety.

„Věřím, že se bude i nadále rozvíjet a budou přibývat i další partneři, kteří se na něm budou podílet,“ doplnila Špačková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám