Hlavní obsah

Pokus zopakovat cestu expedice Kon-Tiki nevyšel

Santiago de Chile

Nezdarem skončil pokus zopakovat legendární plavbu norského etnologa Thora Heyerdahla z Velikonočního ostrova do Chile. Vědecká expedice Kon-Tiki, pojmenovaná po původní výpravě, ukončila plavbu na vorech kvůli špatným podmínkám a silným proudům v Pacifiku. Z moře všech čtrnáct členů zachránila obchodní loď, kterou o pomoc požádalo chilské námořnictvo.

Foto: Chilean Navy, Reuters

Vor expedice Kon-Tiki 2 při záchranné operaci

Článek

Silné oceánské proudy expedici nedovolily držet zvolený kurz. Posádky se proto rozhodly požádat o pomoc a vyslaly nouzový signál.

Chilské námořnictvo k nim pak vyslalo blízkou obchodní loď plující pod vlajkou Vanuatu. Ta členy expedice zachránila asi 1600 kilometrů západně od jihochilského přístavu Puerto Montt.

Foto: Armada de Chile, ČTK/AP

Mořské proudy vory expedice vychýlily z plánovaného kurzu.

Foto: Chilean Navy, Reuters

„Za normálních podmínek bychom už teď byli v Jižní Americe. Namísto toho jsme 1600 kilometrů od pevniny a předpověď počasí není slibná,” uvedl vedoucí výpravy Torgeir Higraff. Plavbu přerušil z bezpečnostních důvodů, všech 14 členů obou posádek, mezi nimiž jsou občané Norska, Peru, Mexika, Nového Zélandu, Ruska a Švédska, je však podle něj v pořádku.

Foto: Chilean Navy, Reuters

Expedice se účastnilo na dvou vorech čtrnáct lidí.

Foto: Chilean Navy, Reuters

Členy expedice zachránila posádka obchodní lidi asi 1600 kilometrů západně od jihochilského přístavu Puerto Montt.

Expedice Kon-Tiki 2 začala loni v listopadu v Peru a dva vory po 43 dnech přistály na Velikonočním ostrově. Odtud se vydaly zpět k břehům Jižní Ameriky v lednu a měly dorazit do chilského přístavu Valparaíso.

Foto: Chilean Navy, Reuters

Členové expedice Kon-Tiki 2 poté, co je zachránila posádka obchodní lodi.

Původní expedice Kon-Tiki se uskutečnila v roce 1947. Heyerdahl chtěl dokázat, že ostrovy v Polynésii mohli kdysi osídlit peruánští indiáni. Postavil si proto za použití původních materiálů i technik vor z balsového dřeva a vyplul s ním z peruánského přístavu Callao. Po 101 dnech plavby na otevřeném moři skutečně dorazil až do Polynésie.

Také tentokrát měla expedice hlavně vědecký účel: její členové cestou prováděli nejrůznější měření týkající se klimatu a zkoumali stupeň znečištění oceánu plastovým odpadem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám