Hlavní obsah

Technologická agentura chce zvýšit počet žen ve vědě. Připravila nový program

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nový program Technologické agentury ČR (TA ČR) má podpořit nastupující generaci vědkyň i vědců a pomoci řešit nerovné zastoupení mužů a žen v českém výzkumu. Program jménem ZÉTA nyní posuzuje vládní rada pro výzkum. O problémech žen ve výzkumu debatovaly expertky na pondělním semináři v Technologické agentuře.

Foto: TA ČR

Snímek z pondělního semináře

Článek

Česko patří k zemím s nejnižším zastoupením žen v řízení výzkumných projektů, pokud se výzkumu věnují, pracují většinou ve specifických oborech a na nižších pozicích.

Více studentek neznamená více žen ve výzkumu

V roce 2014 bylo zastoupení žen mezi výzkumníky 27,2 procenta, což bylo nejméně od roku 2001, situace se nelepší již mnoho let. Zatímco zastoupení žen mezi studujícími a absolventy vysokých škol podle dostupných dat roste, mezi vědci jejich podíl klesá, uvedlo Národní kontaktní centrum – gender a věda Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

„V posledních letech sice dochází k nárůstu podílu žen mezi studujícími, ale automaticky bohužel nevede ke zvýšení podílu žen ve výzkumu. Je to doklad o značném plýtvání talentem vysoce kvalifikovaných a schopných žen,” uvedla Marcela Linková z národního kontaktního centra.

Cílem je třicet procent

Mezi rokem 2013 a 2014 se počet výzkumníků zvýšil o 3038 lidí, ale z toho bylo jen 278 žen. Při přepočtení na celé úvazky ženy představují méně než čtvrtinu výzkumníků. Aktualizovaná Národní politika výzkumu, vývoje a inovací si dává za cíl zvýšit do roku 2020 zastoupení žen na třicet procent při přepočtení na plné úvazky, což odpovídá současnému průměru EU.

„Potenciál v podobě specifických znalostí, zkušenosti nebo kreativity žen je již dávno rozpoznán jako strategická surovina, která ovšem často leží ladem. To si žádná země dlouhodobě nemůže dovolit,” tvrdí Marcel Kraus z TA ČR. Agentura má zpracovanou i vlastní genderovou politiku.

Více než dvě pětiny výzkumníků působí v podnikatelské sféře. Zatímco na začátku tisíciletí tvořily ženy bezmála pětinu výzkumníků v tomto sektoru, do roku 2014 kleslo jejich zastoupení na 14,9 procenta.

Přes dvě pětiny výzkumníků zaměstnávají také vysoké školy, kde je zastoupení žen 34,9 procenta. Od roku 2011 klesá. Největší zastoupení mají výzkumnice v neziskovém sektoru, kde jich je 43 procent.

Zastoupení žen klesá na vyšších stupních akademické dráhy, největší propad je mezi odbornými asistenty a docenty. Ženy působí podle Monitorovací zprávy málo také v rozhodovacích pozicích.

Reklama

Související témata:

Související články

Vysokoškolaček přibývá, ale vědkyň ubývá

Podíl žen mezi studujícími a absolventy vysokých škol sice roste, avšak jejich zastoupení mezi vědci klesá. V roce 2014 bylo mezi výzkumníky 27,2 procenta žen,...

Výběr článků

Načítám