Hlavní obsah

Středočeský kraj a Brno mají potíže s kapacitou škol, uvedla Valachová

Praha

Středočeský kraj má podle ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) spolu s Brnem největší potíže s kapacitou škol. Do těchto regionů by tak mělo mířit více prostředků z příslušných národních i evropských fondů.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně školství Kateřina Valachová

Článek

Nedostatečná kapacita mateřských a základních škol je vzhledem k demografickému vývoji nejkritičtější v prstenci kolem Prahy a satelitních obcích.

Rozdíl oproti většině ČR

„Zatímco drtivá většina republiky má podle školské matriky kapacitu dostatečnou, tak právě střední Čechy mají hned několik okresů, které jsou nedostatečné. A stejně tak jsou to některé okresy Brno-město nebo Brno-venkov a potom několik dalších okresů na celém území,” uvedla Valachová. Střední Čechy a Brno ale podle ní ze školní matriky vycházejí nejhůře.

Středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD) uvedl, že kraj vypsal výzvu na budování škol, v níž je 200 miliónů korun.

„V současné době se ty projekty hodnotí,” řekl. Další peníze lze podle něj čekat v programu integrovaných teritoriálních investic (ITI) v rámci pražské metropolitní oblasti.

Nedostatečné finanční prostředky

Ministerstvo školství podle Valachové nyní dokončuje dotační program zaměřený právě na zvyšování kapacit mateřských a základních škol a podobně je na tom podle ní ministerstvo financí, jež má obdobný program.

„Co se týká součtu finančních prostředků, které míří do republiky, tak se jedná zhruba o 600 až 700 miliónů korun, nicméně my víme dlouhodobě, že tyto finanční prostředky nestačí z hlediska potřeb, a také víme to, že chybějí takzvané rekonstrukční peníze,” uvedla ministryně.

Připomněla, že v polovině roku má být zahájen Integrovaný regionální operační program (IROP) s podporou z evropských prostředků. Podle Valachové se počítá s tím, že neúspěšné žádosti budou z ministerstva školství bez administrativní zátěže přesměrovány na ministerstvo pro místní rozvoj, aby tyto projekty mohly být zaplaceny z evropských peněz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám