Hlavní obsah

Poslanci chystají ke školskému zákonu desítky úprav, pravice odmítá povinný rok školky

Praha
Aktualizováno

K vládní novele školského zákona, která má mimo jiné uzákonit povinnou maturitu z matematiky, chystají poslanci desítky úprav. Jedním z hlavních bodů je povinný poslední rok předškolní docházky, jehož zavedení odmítá pravice. Středeční jednání na dokončení odkládaného druhého kola posuzování předlohy poslancům nestačilo. Sněmovna se proto k předloze bude muset vrátit.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Černochová (ODS)

Článek

Povinný poslední rok mateřské školy vláda navrhla zavést kvůli tomu, aby si zejména sociálně znevýhodněné děti osvojily návyky a připravily se na zahájení školní docházky. Odmítnutí zápisu do školky chce vláda pokutovat až 5000 korunami. Podle oponentů z řad TOP 09 a ODS to ale problém nevyřeší.

Poslankyně ODS Jana Černochová soudí, že změna zákona nepřinese vůbec nic pozitivního rodičům ani dětem. „Pro ně, pro zřizovatele a hlavně pro školky bude znamenat jen zbytečnou byrokracii. Každý, kdo chce mít dítě doma, nebo mu například vybere soukromou školku, se přesto bude muset přihlásit papírově do své spádové mateřinky a vodit tam dítě jednou za čtvrt roku na přezkoušení,” vyjádřila se pro Novinky.

Toto opatření ministerstva školství poslankyně a starostka Prahy 2 nechápe a považuje jej za nesmyslnou zátěž pro všechny zúčastněné.

Pro domácí vzdělávání na druhém stupni je potřeba vysokoškolské vzdělání

Do plánů ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) zasáhl i sněmovní školský výbor, který chce v rámci tří desítek změn novely umožnit domácí vzdělávání také na druhém stupni základních škol.

Děti se nyní mohou vzdělávat doma jen na prvním stupni. Zatímco pro tento stupeň domácího vzdělávání by stačilo „učitelům” středoškolské vzdělání, pro druhý stupeň by muselo být vysokoškolské.

Školský výbor podpořil také úpravu, která by měla vyřešit problém práce nezletilých žáků s chemickými látkami při praktické výuce. Souhlasil také s umožněním zařazení lesních mateřských škol do školského rejstříku. Poslanci mají k předloze připravené dvě desítky úprav, které chtějí předložit individuálně.

Objektivnější přijímačky?

Povinný poslední rok mateřské školy by měl být podle novely zaveden od roku 2017. Ve stejném roce se mají sjednotit přijímací zkoušky na střední školy. Ministerstvo školství od toho očekává objektivnější zjištění předpokladů pro studium jednotlivých uchazečů.

O čtyři roky později se má zavést povinná maturita z matematiky. Má se to týkat oborů, v nichž se matematika vyučuje v dostatečném rozsahu, u ostatních bude zavedena později. Maturanti pak mají mít tři povinné předměty pro společnou část zkoušky, vedle matematiky ještě češtinu a cizí jazyk.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám