Hlavní obsah

Americký počítač vygeneroval největší prvočíslo

Počítač v americkém státě Missouri vypočítal dosud největší známé prvočíslo. Skládá se z více než 22 miliónů číslic a software projektu hledání prvočísel GIMPS k němu dospěl až po 31 dnech nepřetržitého zápřahu, informovali matematici na webových stránkách projektu.

Foto: Profimedia.cz

Počítání prvočísel. Ilustrační foto

Článek

Nové rekordní prvočíslo má zhruba o pět miliónů víc číslic než dosavadní držitel rekordu. Číslo s označením M74207281 vygeneroval univerzitní počítač matematika Curtise Coopera z Missourijské univerzity. Má přesně 22 338 618 číslic a vzniklo vzájemným znásobením 74 207 281 dvojek a následným odečtením jedničky.

Prvočíslo je beze zbytku dělitelné jen číslem jedna a sebou samým. Prvními prvočísly jsou tedy dva, tři, pět, sedm a jedenáct.

Projekt GIMPS je zaměřen na hledání takzvaných Mersennových prvočísel, což jsou vzácná prvočísla, která lze zapsat ve tvaru 2 na n-tou minus 1. Název dostaly podle matematika a teologa Marina Mersenna ze 17. století.

Obrovská Mersennova čísla mají význam nejen pro matematickou teorii, ale nacházejí uplatnění například při moderních metodách kódování na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám