Hlavní obsah

Studenti soutěží o nejlepší vzdělávací projekt interaktivním příběhem Československo 38-89

– Praha

Devět rozmanitých vzdělávacích projektů vybrala odborná porota do finále letošních cen Eduína. Projekty jsou zaměřeny na historii, mezigenerační setkávání, statistiku, čtení i fiktivní podnikání. Z nominovaných projektů může vybírat i veřejnost.

Foto: Vít Šisler

Výuková simulace Československo 38-89: Atentát

Článek

Soutěž organizuje obecně prospěšná společnost EDUin zabývající se vzděláváním. Porota při třetím ročníku soutěže vybírala ze 68 nominací.

Z projektů zaměřených na historii se do finálové devítky dostalo Československo 38-89: Atentát, výuková simulace kombinující prvky interaktivního komiksu a počítačových her.

Na jejím vzniku se podílely Filozofická a Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy a Ústav pro soudobé dějiny Akademie věd. Projekt už letos získal první cenu v mezinárodní soutěži Games Learning Society Showcase 2015 o nejlepší vzdělávací hru roku.

Projekt využívá většina dějepisářů

Na výuku dějin dvacátého století je zaměřen také nominovaný portál Moderní dějiny.cz. Učitelům nabízí 1100 metodických materiálů a 700 souborů dobových pramenů. Je financován a rozšiřován bez podpory státu. Podle průzkumu ho využívá 90 procent učitelů dějepisu.

Do finále se dostala také mezigenerační setkání „Povídej”, program zaměřený na podporu vztahů mezi generacemi dětí a seniorů. Při společných aktivitách se setkávají děti z mateřských a základních škol a senioři z domovů nebo klubů.

Na seniory je zaměřena rovněž Akademie umění a kultury Prahy 15, která na ZUŠ Hostivař nabízí výuku umění vedle dětí i seniorům. Projektem se prý inspirují i další ZUŠ v Česku.

Pomoc při dyslexii

Technická univerzita v Liberci se mezi finalisty dostala díky své Dětské univerzitě. Talentovaní žáci základních a středních škol mají díky ní možnost vyzkoušet si zábavnou formou studium na vysoké škole a seznámit se s nejnovějšími vědeckými poznatky.

Mezi finalisty postoupila také aplikace Včelka, která zlepšuje úroveň čtení a pomáhá při obtížích včetně dyslexie, nebo program Gendalos podporující mladé romské studenty.

Lidé mohou hlasovat i pro českou mutaci mezinárodního programu JA firma, v jehož rámci si středoškoláci zakládají vlastní obchodní společnost. Se svým Minisčítáním, které prakticky přibližuje dětem sběr, zpracování a využití statistických dat, postoupil do finále Český statistický úřad.

Online hlasování o Cenu veřejnosti potrvá do 6. prosince. Slavnostní vyhlášení se uskuteční 8. prosince. Vedle Ceny veřejnosti bude udělena Cena odborné poroty a pořadatelé uvedou vybranou osobnost rozvoje českého vzdělávání do Auly slávy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám