Hlavní obsah

K ISS letí Rus, Kazach a první Dán

• Aktualizováno

Z kosmodromu Bajkonur odstartovala ve středu ráno kosmická loď Sojuz TMA-18M s trojicí kosmonautů z Ruska, Dánska a Kazachstánu. V pátek se má spojit s orbitální stanicí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kosmická loď Sojuz odstartovala k ISS se třemi astronautyVideo: Reuters

 
Článek

Vůbec první dánský astronaut Andreas Mogensen, zastupující Evropskou vesmírnou agenturu (ESA), a kazašský kosmonaut Ajdyn Ajmbetov na orbitální stanici stráví deset dní. Jejich ruský kolega Sergej Volkov tam zůstane šest měsíců.

Až tato trojice v pátek dorazí k cíli, bude na ISS poprvé od roku 2013 pobývat devět lidí. Nyní jsou tam ruští kosmonauti Gennadij Padalka, Michail Kornijenko a Oleg Kononěnko, Američané Scott Kelly a Kjell Lindgren a Japonec Kimija Jui.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Spolu s Mogensenem a Ajmbetovem se 11. září vrátí na Zemi Sojuzem TMA-16M i Padalka, který touto lodí na ISS přiletěl v březnu spolu s Kornijenkem a Kellym.

Roční mise

Kornijenko a Kelly budou mít v úterý 15. září za sebou už polovinu své nepřetržité roční mise na vesmírné stanici. Trvat má celkem 342 dní a jejím cílem je získat další lékařské a psychologické poznatky nezbytné pro přípravu budoucích dlouhodobých vesmírných letů lidských posádek do hlubokého vesmíru. Zpět na Zemi dopraví Kornijenka a Kellyho v březnu příštího roku Sojuz TMA-18M, který na stanici teď míří.

Posádku orbitální stanice v příštích měsících čeká více než 250 vědeckých výzkumů a experimentů. Pomocí nedávno instalovaného teleskopu CALET budou pátrat po temné hmotě, měřit kosmické záření a pozorovat vysokoenergetické zdrojů v naší galaxii.

Reklama

Výběr článků

Načítám