Hlavní obsah

Lékaři v Brně našli novou nemoc, způsobuje rychlý nástup demence

– Brno

Jedním z důvodů vzniku demence může být selhání imunitního systému. Ředitel brněnského Mezinárodního centra klinického výzkumu při Fakultní nemocnici u svaté Anny (ICRC) Gorazd B. Stokin tvrdí, že s kolegy objevil nové onemocnění mozku. Příčinu ke zkoumání mu dal jeden jeho pacient, u nějž se nezvykle rychle rozvinula demence.

Foto: Jan Trojan, Právo

Centrum klinického výzkumu v Brně

Článek

"Vznik demence může být ovlivněn nejen působením antigenů na změny v mozku, ale i selháním tolerance k vlastním imunitním buňkám. Je to poprvé, co bylo něco takového zjištěno," uvedl Stokin.

"Prvními příznaky jsou hyperaktivita a potíže se zažíváním, zejména průjmy a zvracení. Velmi brzy se přidá ztráta orientace a koordinace pohybů. Pak přichází ztráta řeči, zraku a paměti," uvedl Stokin.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Nemoc má nezvykle rychlý průběh. "Od začátku onemocnění do chvíle, kdy se člověk stává naprosto bezmocným, přitom uplyne jen několik měsíců. U mého pacienta to bylo necelých šest měsíců, kdy se stal z aktivního podnikatele člověkem neschopným řeči a chůze," uvedl Stokin.

Rizikový je střední věk

Po tomto objevu bylo v Německu a v USA nalezeno několik dalších pacientů s touto chorobou. Stokin předpokládá, že testy prokážou, že onemocnění není nijak vzácné. "Podle dosavadních zjištění jím trpí především lidé středního věku. Rizikovou skupinou jsou podle něj i ženy ve věku kolem 20 let, které trpí rakovinou vaječníků.

Nemoc se dá léčit při včasném odhalení pomocí kortikosteroidů. „Při souběžném nádorovém onemocnění je podmínkou odstranění vaječníku," doplnil mluvčí centra Pavel Gejdoš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám