Hlavní obsah

Led v Arktidě nezadržitelně mizí, tuto zimu ho bylo nejméně od začátku měření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boulder

V Severním ledovém oceánu se během letošní teplé zimy vytvořilo nejméně ledu od začátku měření v roce 1979. S odkazem na vědce z Národního střediska dat o sněhu a ledu (NSIDC) při Coloradské univerzitě to v pátek uvedl server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Medvěd na tajícím ledu v Arktidě

Článek

Vlivem teplé zimy se v Arktidě utvořil led jen na 14,5 miliónu kilometrů čtverečních. Toto maximum zaznamenali satelity 25. února. Pro toto datum byl dosud evidován nejnižší stav z roku 2011, tehdy Arktidu pokrývala ledová plocha o 130 000 kilometrů čtverečních větší než letos.

Plocha ledu z letošní zimy je o zhruba 1,1 miliónu kilometrů čtverečních menší, než činil průměr pro období let 1981-2010.

BBC v té souvislosti upozornila na nedávnou studii amerických vědců, podle níž mezi lety 1975 a 2012 ubylo v Arktidě 65 procent ledu.

„Postupné mizení ledu má zásadní důsledky pro lidi, faunu i flóru v polárních oblastech, ale také pro celý svět, protože se zvedá mořská hladina,“ řekl k tomu britský klimatolog Bob Ward.

Reklama

Výběr článků

Načítám