Hlavní obsah

Na Marsu býval kdysi oceán, tvrdí vědci

Novinky, zkr

Na Marsu býval kdysi oceán, který zadržoval více vody než Severní ledový oceán na Zemi. Na základě měření stop vody v atmosféře rudé planety to tento týden oznámili vědci z amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

BEZ KOMENTÁŘE: Animace znázorňuje, jak velký oceán býval kdysi na MarsuVideo: NASA Goddard

 
Článek

Zhruba před 4,3 miliardami let bylo na Marsu nejspíš tolik vody, že by pokryla celý jeho povrch 137 metrů hlubokou vrstvou. Primitivní oceán s největší pravděpodobností zabíral téměř polovinu severní polokoule. V některých oblastech přitom dosahoval hloubky přes 1,6 kilometru.

„O existenci severního oceánu se diskutovalo dekády, ale nyní máme poprvé tak silný sběr dat z celé planety,“ citoval spoluautora studie Michaela Mummu z Goddardova centra pro astrobiologii server listu The New York Times. „Výsledky našeho pozorování nám ukazují, že tam severní oceán musel být,“ dodal.

Tým mapoval atmosféru Marsu několikrát během posledních šesti let. Zaměřoval se především na oblasti okolo severního a jižního pólu, kde se nyní nacházejí jeho největší vodní nádrže.

Podle Mummy byl Mars „mokrý“ mnohem déle, než se původně odhadovalo. Což by naznačovalo, že byl také po mnohem delší dobu obyvatelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám