Hlavní obsah

Rusko plánuje vlastní orbitální stanici

Moskva

Rusko by mělo využívat výzkumné kapacity Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) do roku 2024, tedy o čtyři roky déle, než se dosud předpokládalo. Doporučuje to vědecká rada vládní organizace Roskosmos, o jejímž rozhodnutí informovala agentura Interfax. Po roce 2024 se Rusko soustředí na vybudování vlastní orbitální stanice.

Článek

Budoucí ruská vesmírná stanice by měla vzniknout na základě již dnes existujících modulů, které jsou součástí ruské sekce ISS, uvedl Roskosmos. Ruští vědci se rovněž chtějí zaměřit na výzkum Měsíce s pomocí automatických sond umístěných na jeho oběžné dráze i na jeho povrchu. S pilotovanými lety na Měsíc počítá Roskosmos po roce 2030.

Ještě loni v květnu prohlásil ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin, odpovědný za vesmírný program, že ISS bude Rusko využívat jen do roku 2020. Po tomto datu se Rusko zaměří na „perspektivnější” kosmické projekty, prohlásil tehdy Rogozin.

Podle ruských komentářů se Moskva chtěla odpoutat od závislosti na kosmických programech USA a Evropské unie.

Podle ruských komentářů se Moskva chtěla odpoutat od závislosti na kosmických programech USA a Evropské unie.

Roskosmos ve svém doporučení neuvádí příčinu odkladu budování vlastní orbitální stanice. Šéf vědecké rady Roskosmosu Jurij Koptěv ale novinářům řekl, že při zvažování budoucí strategie výzkumu vesmíru musí Rusko brát v úvahu i otázky financování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám