Hlavní obsah

Lesňáčci těsně před úderem tornáda uletěli pryč

Novinky, rei

Skupina ptáků, které pozorovali američtí vědci, letos na jaře s předstihem vycítila příchod ničivých tornád, jež udeřila ve střední části Spojených států. Ačkoliv lesňáčci zlatokřídlí krátce předtím přiletěli z dalekého jihu, vydali se znovu jižním směrem, přičemž urazili vzdálenost více než 700 kilometrů. Je to vůbec poprvé, kdy se výzkumníkům takové chování podařilo zdokumentovat. Naznačuje to, že extrémní jevy, jako je tornádo, vycítí dopředu spousta ptáků.

Foto: Profimedia.cz

Lesňáček zlatokřídlý

Článek

„Letos to byla teprve pilotní sezóna větší studie, kterou začínáme,“ popsal Henry Streby z Kalifornské univerzity a dodal, že v letošním roce chtěl s kolegy pouze zjistit, jestli je vůbec možné pohyb těchto ptáků s pomocí geolokátorů sledovat. „Jsou to titěrní zpěvní ptáci, váží kolem devíti gramů,“ vysvětlil stanici BBC Streby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„To, že se vrátí s geolokátory zpět, mělo být už samo o sobě úspěchem této sezóny. A pak se stalo tohle!“ vylíčil dál překvapení svého týmu.

Streby společně s vědci z univerzit v Tennessee a Minnesotě loni v květnu připevnili elektronické zařízení zaznamenávající pohyb na těla dvou desítek opeřenců v horách Cumberlandské tabule v Tennessee. Na zimu se lesňáčci přesunuli do Kolumbie a do Apalačských hor se vrátili jen krátce před dubnovým příchodem vlny nejméně 84 tornád, která způsobila škodu za více než miliardu dolarů a připravila o život 35 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdevastované Mississippi a Alabama po tornádechVideo: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tornádo na severu KalifornieVideo: Reuters

Když se na začátku května výzkumníkům podařilo pět z nich odchytit, tak s překvapením zjistili, že se ptáci den až dva před úderem tornád vydali znovu na jih do Mexického zálivu. Druhého května byli zase zpátky ve svých hnízdištích.

„Uletěli celkem nejméně 1500 kilometrů,“ uvedl Streby.

Lesňáčci zřejmě zaznamenali infrazvuk, který vydávala blížící se tornáda. Podle Strebyho zřejmě nejsou jediní, kteří toho jsou schopni. Vědci koneckonců mají za to, že množství druhů včetně sokola využívá zvuky nízkých frekvencí k navigaci.

„Víme, že ptáci mohou během pravidelné migrace změnit trasu, aby se vyhnuli různým jevům. Až dosud se ale neprokázalo, že mohou uletět extrémnímu počasí i poté, co mají migraci za sebou a uhnízdili se,“ poznamenal Streby.

Reklama

Výběr článků

Načítám