Hlavní obsah

Sondu na kometě by mohly dostat ze stínu plynové proudy

Darmstadt

Evropskou sondu Philae na kometě Čurjumov-Gerasimenko by mohly ze stínu příkopu, jenž jí brání v přístupu ke světlu, dostat plynné proudy zevnitř vesmírného tělesa. Podle agentury Reuters to v pondělí řekl bývalý manažer mise Gerhard Schwehm.

Foto: ČTK/AP

Kombinovaná fotografie modulu Philae na kometě Čurjumov-Gerasimenko.

Článek

Zařízení o velikosti pračky je nyní bez energie nutné pro případné prodloužení mise, protože jeho solární panely nedokážou načerpat dostatek energie ze slunečního svitu. Svou činnost sonda po 57 hodinách prozatím ukončila v sobotu.

Philae přistál na kometě minulou středu poté, co ji po desetileté pouti k místu určení dopravila sonda Rosetta, která nyní kolem kosmického tělesa krouží a zajišťuje spojení se Zemí. Modul se nachází v příkopu, protože měl při přistání problémy s tryskami a zřejmě selhalo i ukotvení. Proto dvakrát poskočil, a přistál tak až napotřetí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Philae začal v pátek na povrchu vesmírného tělesa s vrtnými pracemi a vědeckými experimenty. I kdyby umlkl nadobro, vědci jsou prý již nyní nadšeni množstvím dat, která získali. Vědci doufají, že jim shromážděné informace pomohou poodhalit tajemství vzniku sluneční soustavy před 4,6 miliardy let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Modul Philae vyfotil povrch komety Čurjumov-GerasimenkoVideo: Reuters

Podle odborníků ale není situace zcela ztracena. V pátek se vědci pokusili podmínky zlepšit pootočením modulu o 35 stupňů a zvednutím o čtyři centimetry, aby největší solární panel zachycoval co nejvíc slunečního záření. Existuje také možnost, že se sama kometa natočí při své cestě vesmírem příznivěji směrem ke Slunci.

Tím, jak se kometa otepluje, vypouští plyny, což by mohlo sondu vyzvednout ze stinné lokality. „Byl by to přirozený způsob vyzvednutí,“ poznamenal Schwehm. „Pokud se tam začne trochu něco dít, je šance, že se z toho dostane, poměrně vysoká,“ věří expert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám