Hlavní obsah

Chemoterapie má být za 20 let minulostí

Právo, mcm, per

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Detailní průzkum genetické výbavy 75 tisíc lidí se rozhodla financovat britská vláda. Podle jejích expertů to mimo jiné přinese „konec chemoterapie do dvaceti let“.

Foto: Profimedia.cz

Vědci očekávají zásadní změny léčby

Článek

Do projektu, který se zaměří na nemocné trpící rakovinou a vzácnými nemocemi, Londýn vloží 300 miliónů liber, tedy asi deset miliard korun.

Podle premiéra Davida Camerona projekt „odhalí moc DNA“. I znalci jako profesor Jeremy Farrer z Welcome Trust očekávají, že výzkum povede k ohromujícím změnám léčby.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Za dvacet let budou místo chemoterapie existovat jiné způsoby léčení, které umožní mnohem cílenější přístup k léčbě,“ řekl Farrrer podle listu The Daily Telegraph.

Farrerovo sdružení je jedním z účastníků projektu na zmapování genomu – vedle ministerstva zdravotnictví, řady britských univerzit, nemocnice na Great Ormond Street a britské Rady pro lékařský výzkum.

Tyto instituce chtějí v příštích čtyřech letech prozkoumat genetickou výbavu 40 tisíc lidí s rakovinou či vzácnými nemocemi a 35 tisíc jejich blízkých příbuzných.

Za dvacet let se podíváme zpátky, přípravky pro chemoterapii budou věcí minula a my si jen pomyslíme: Pane Bože, co to bylo za dobu!
Jeremy Farrer

Největší pozornost bude věnována rakovině: u desítek tisíc lidí bude prozkoumána genetická výbava zdravých i rakovinotvorných buněk. V buňkách lidského těla jsou pomocí aminokyselin zakódovány asi tři miliardy „písmen“ genetické abecedy. Ta pak vytvářejí asi dvacet tisíc genů a DNA mezi nimi.

U zkoumaných osob budou platit přísná pravidla zajištění soukromí: nebudou informováni o nepříjemných „překvapeních“, která by mohla mít dopad na jejich zdravotní stav – a tak na nemocenské pojištění. Jejich lékaři však budou upozorněni na vše, co by mohlo přispět ke zlepšení jejich zdraví.

Cílem jsou nové léčby

Masový výzkum lidských genomů má otevřít cestu k vývoji nové generace léků i metod, které dokáží cíleně ovlivňovat jednotlivé vadné geny.

Takovým již existujícím lékem je herceptin. Podává se ženám trpícím určitým typem rakoviny prsu, který souvisí s nadměrnou aktivitou genu Her-2. Herceptin tuto aktivitu omezuje.

Farrer je proto přesvědčen: „Za dvacet let se podíváme zpátky a přípravky pro chemoterapii, jež jsou dnes kasovními trháky a které mají všechny ty strašné vedlejší účinky, budou věcí minula, a my si jen pomyslíme: Pane Bože, co to bylo za dobu!“

Čeští odborníci jsou zdrženlivější

Český expert profesor Jiří Vorlíček, předseda České onkologické společnosti a ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně, je podstatně skeptičtější.

„Vzácné choroby jsou velkým tématem EU, která uvolňuje na jejich výzkum stovky miliónů korun. Jde zejména o hemato-onkologické choroby. Kdo si však troufá říci, co bude v tomto oboru za dvacet let, je buď Ježíš Kristus, nebo blázen,“ řekl Právu.

První lidský genom byl prozkoumán v roce 2003, po třinácti letech práce.

Výzkum stál v přepočtu asi 66 miliard korun. Dnes přijde stejná práce na pouhých 33 tisíc Kč, tedy na pouhou půlmilióntinu původní ceny. Zkoumání trvá jen dva dny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám