Hlavní obsah

Slunce se obrátí „vzhůru nohama“, magnetické póly se vymění

Americká Národní agentura pro letectví a kosmonautiku (NASA) oznámila, že Slunce v nejbližších dnech obrátí své magnetické pole. Severní a jižní magnetický pól naší mateřské hvězdy si vymění místa a z tohoto pohledu bude Slunce „vzhůru nohama“.

Foto: NASA

Čtvrteční solární erupce na Slunci

Článek

K tomuto jevu dochází každých 11 let, když sluneční cyklus dosáhne vrcholu.

Teoreticky jej bude možné pozorovat v celé heliosféře, tedy v rozsáhlém prostoru, který je pod vlivem magnetického pole Slunce a sahá daleko za Pluto. Naproti tomu magnetické póly Země se naposledy přemístily před 800 tisíci lety.

Výměna magnetických pólů by podle odborníků mohla způsobit mimořádné jevy v kosmickém počasí, včetně geomagnetických bouří, jež by mohly zapříčinit výpadky rádiových vln a satelitních systémů.

Magnetická rošáda se odehrává v době zvýšené sluneční aktivity, což podle NASA zajistí nadšencům lepší podmínky k pozorování polární záře.

Severní pól se přesouvá rychleji

Astronom Todd Hoeksema z Wilcoxovy sluneční observatoře provozované americkou Stanfordskou univerzitou přirovnal pohyb pólů na Slunci k vlnám přílivu. "S každou malou vlnou se příliv posouvá a hladina zvedá. A stejným způsobem ve vlnách se pohybují póly, až se nakonec úplně prohodí," řekl.

Jeho spolupracovník Phil Scherrer dodal zajímavou podrobnost: "Severní pól už svou polaritu změnil, zatímco jižní ho teprve dohání."

Podle posledních měření má nyní Slunce technicky vzato opravdu dva jižní magnetické póly, což je způsobeno tím, že pohyb obou hemisfér není synchronní.

"Nicméně brzy budou oba póly převrácené a bude nás čekat druhá polovina vrcholu sluneční aktivity," doplnil Scherrer.

Zda Slunce úspěšně dokončilo výměnu pólů, budou vědci s jistotou vědět nejdříve za tři týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám