Hlavní obsah

Astronomové objevili planetu podobnou Zemi, život na ní ale není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Astronomové vůbec poprvé objevili planetu mimo naši sluneční soustavu, která je stejně veliká jako Země a rovněž se na ní nachází stejné množství železa a kamene. Jde o další zásadní krok v pokračující snaze najít planetu, na které by stejně jako u nás mohl existovat život, uvedla agentura Reuters.

Foto: NTs OMZ

Ilustrační foto

Článek

Planeta nazvaná Kepler-78b obíhá hvězdu, která je o něco menší než Slunce. Nachází se v souhvězdí Labutě asi 400 světelných let daleko. Jeden světelný rok je přitom vzdálenost, kterou světlo ve vakuu urazí za jeden rok - světlo se pohybuje rychlostí 299 792 458 metrů za sekundu.

Kepler-78b byla objevena loni pomocí vesmírného teleskopu Kepler, který pro Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) vyhledává planety obíhající kolem hvězd. Jak odhalilo následné měření, planeta je relativně malá, její průměr jen jen o 20 procent větší než průměr Země. Její povrch je nicméně roztavený a panují zde velmi vysoké teploty, takže není pro život vhodná. Obíhá totiž velmi blízko své mateřské hvězdy - oběhne ji za 8,5 hodiny.

Dva nezávislé týmy astronomů se ale stejně snažily zjistit, jak moc se Zemi podobá, jaká je její váha i složení. A oba dospěly ke stejnému závěru: Kepler-78b má téměř stejnou hustotu jako Země, což naznačuje, že je rovněž složena hlavně z kamene a železa. Hustota Země je 5,513 gramů na centimetr krychlový, hustota planety Kepler-78b pak 5,3 gramů na centimetr krychlový.

Vědci by rádi stejná měření provedli i u jiných planet podobajících se Zemi, zatím jim to ale neumožňují dostupné technologie. "Jediným důvodem, proč se jim to nyní podařilo, je, že jde o planetu podobnou Zemi, která se nachází velmi blízko hvězdy," uvedl astronom Drake Deming. "Pro mě to ale rovněž znamená, že existence těchto podobných planet není zas tak neobvyklá," dodal Deming.

Reklama

Výběr článků

Načítám