Hlavní obsah

Nobelovu cenu za chemii dostala trojice vědců, přenesli chemii do kyberprostoru

Stockholm
Aktualizováno

Nobelovu cenu za chemii získali ve středu podle agentury DPA tři američtí vědci Martin Karplus, Michael Levitt a Arieh Warshel za své vícerozměrné modely komplexních chemických systémů, které se používají v počítačových programech k predikci chemických procesů. Oznámila to porota ve Stockholmu s tím, že „přenesli chemii do kyberprostoru”.

Foto: Claudio Bresciani, ČTK/AP

Předseda Královské švédské akademie věd Sven Lidin, (vlevo), její stálý sekretář Staffan Normark (uprostřed) a profesor Gunnar Karlstrom vyhlašují nositele Nobelovy ceny za chemii.

Článek

„Počítačové modely odrážející skutečný život jsou klíčové pro většinu pokroku v současné chemii,“ dodala akademie ve svém prohlášení.

Všichni tři chemici mají americké občanství. Karplus, narozený v roce 1930 ve Vídni, se mimo jiné věnoval kvantové chemii, molekulární dynamice a jaderné spektroskopické magnetické rezonanci.

Warshel, narozený v roce 1940 v kibucu Sde Nahum, působil v oblasti molekulární biochemie a biofyziky. Je pionýrem počítačových simulací biologických systémů. Té se věnoval i Michael Levitt, narozený v roce 1947 v jihoafrické Pretorii. Specializoval se na simulace DNA a vytváření proteinů i predikci makromolekulárních struktur.

Karplus působí ve Štrasburku a na univerzitě v Harvardu, Levitt na Stanfordské univerzitě a Warshel na Univerzitě v Jižní Kalifornii.

Nobelova cena se uděluje od roku 1901, a to za mimořádný přínos v oborech lékařství, fyzika, chemie, ekonomie, literatura a v oblasti mírového aktivismu. Ocenění nese jméno švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela (1833–1896).

V pondělí byla rozdána cena za lékařství. Získala ji trojice vědců z USA a Německa za výzkum přenosu látek v buňkách a mezi buňkami. [celá zpráva]

V úterý byla udělena Nobelova cena za fyziku za objev bosonu. [celá zpráva]

Ve čtvrtek udělí Nobelovu cenu za literaturu. [celá zpráva]

Cenu za ekonomii vyhlásí porota v pondělí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám